h

Twijfels over effectiviteit straatcoaches

5 december 2011

Twijfels over effectiviteit straatcoaches

De SP vraagt zich af of de straatcoaches nuttig genoeg zijn. De ombudsman concludeerde dat ze dat zijn. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De straatcoach is natuurlijk nuttiger dan niets doen, maar of ze nuttiger zijn dan het inzetten van een - even dure - wijkagent valt zeker te betwijfelen na het lezen van dit rapport. De veroorzakers van ernstige overlast lijken nu de dans te ontspringen." In het rapport van de ombudsman wordt namelijk ook duidelijk dat de straatcoaches door veel jongeren worden gemeden. Als ze nieuw zijn in een buurt krijgen ze nog wel vat op de jongeren die beperkt overlast bezorgen, maar dit neemt af naar mate ze langer aanwezig zijn.

Vorige week kwam het rapport van de ombudsman uit over de straatcoaches. In het rapport worden een aantal aanbevelingen gedaan. De ombudsman vindt dat het duidelijker moet worden wat het doel is van de straatcoaches. Tevens wordt geconcludeerd dat de klachtenprocedures verbeterd moeten worden. Daarnaast blijkt dat de jongeren die ernstige overlast geven en de echt criminele jongeren de straatcoaches mijden. De eerste periode dat straatcoaches worden ingezet hebben ze rendement. Als de jongeren echter bekend met ze raken, en dus weten dat alle informatie die ze geven wordt geregistreerd, werken ze veel minder mee. Na verloop van tijd neemt het nut van de straatcoach in de wijk dus af.

Laurens Ivens)

Erg jammer is dat informatie die straatcoaches krijgen over gebrek aan voorzieningen e.d. niet wordt doorgegeven aan relevante instanties. Dus als jongeren aangeven dat er geen plek voor ze is om hun vrije tijd door te brengen dan wordt daar niets mee gedaan. Ivens: "De straatcoaches, maar ook de politie, zijn dus aan het dweilen met de kraan open. Als er niets wordt gedaan als jongeren zich vervelen in de buurt kun je bezig blijven met het bestrijden van overlast."

U bent hier