Initiatiefvoorstel
Initiatiefvoorstel
Initiatiefvoorstel respecteer schoonmaakpersoneel
Inleiding
In de Nederlandse schoonmaakwereld rommelt het. In 2010 is er door het schoonmaakpersoneel in heel Nederland langdurig gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. Krap twee jaar later wordt er opnieuw actie gevoerd, en ook nu weer voor betere arbeidsvoorwaarden. De oorzaak is de wurgende concurrentie tussen de verschillende schoonmaakorganisaties door de prijsstelling van de opdrachtgevers. De opdrachtgevers (waaronder overheden) kiezen in de regel namelijk voor de laagst geboden prijs. Om bij de aanbestedingen van schoonmaakwerk in de prijzen te vallen, wordt er door de bedrijven dan ook flink gestunt met tarieven. Het feit dat opdrachtgevers voor zo goedkoop mogelijk plegen te gaan, heeft consequenties voor de salarissen van het schoonmaakpersoneel en hun arbeidsvoorwaarden. Het resultaat: schoonmaken is weliswaar een volwaardig beroep, maar een baan in deze sector, ook in Amsterdam, is vaak niet genoeg om je gezin van te onderhouden. Dat moet anders: de SP en Groen Links vinden dat de gemeente respect moet tonen voor het werk dat schoonmakers verrichten en doet daartoe drie voorstellen (zie besluit)
Code Verantwoordelijk Marktgedrag
In juni 2011 is de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ingesteld, die ervoor zorgt dat bij aanbestedingen van schoonmaakwerk niet alleen naar de prijs wordt gekeken, maar even zo belangrijk zijn de arbeidsvoorwaarden van het personeel en hun minimale uurloon. In de zeven maanden van haar bestaan heeft de Code al tot enige successen geleid. Zo hebben de gemeenten Utrecht en Alphen aan de Rijn onlangs een al uitgeschreven aanbesteding van schoonmaakwerk stopgezet, toen zij erop gewezen werden dat het bestek (laagste prijs is voorwaarde nummer 1) niet overeenkomstig was met de Code. Meerdere overheden en organisaties hebben de Code inmiddels onderschreven. De SP en GL zijn van mening dat ook in Amsterdam (binnen de gemeente) deze Code de norm moet worden.
De situatie in Amsterdam
In 2012 moet het schoonmaakwerk in Amsterdam opnieuw aanbesteed worden. De SP en GL vinden dat Amsterdam bij de nieuwe aanbesteding de eisen van de actievoerende schoonmakers van nu moet inwilligen. Het moet bij deze nieuwe aanbesteding dus gaan om kwaliteit, arbeidsvoorwaarden en prijs, en dat dan ook in deze volgorde qua puntentoekenning.
Tot die tijd echter zijn er nog enige maanden te gaan en ook het personeel van de 'oude' aanbesteding verdient goede arbeidsvoorwaarden. Die zijn op dit moment namelijk niet best: zo krijgt het personeel de eerste twee dagen van ziekte niet
uitbetaald en is de werkdruk vooral in de avondploeg onverantwoordelijk hoog. Ook in Amsterdam heeft het schoonmaakpersoneel van het stadhuis kortom alle reden te gaan staken en mee te doen met de op handen zijnde acties. De gemeente kan dit niet over haar kant laten gaan. 'Onze' schoonmakers, die van nu en die van de toekomst, verdienen respect. Amsterdam zou om dat respect te tonen de genoemde Code per omgaande moeten onderschrijven en het huidige bedrijf met die Code in de hand tot de orde moeten roepen en van het bedrijf moeten eisen dat de werkomstandigheden van de schoonmakers met onmiddellijke ingang verbeteren.
Besluit:
1) Het College te verzoeken genoemde Code Verantwoord Marktgedrag te erkennen en te onderschrijven.
2) Het College te verzoeken ervoor te zorgen dat de werkomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden van het personeel dat het stadhuis op dit moment schoonhoudt, onderzocht worden waar het doorbetaling bij ziekte, reiskosten en werkdruk betreft en waar nodig worden deze in overleg met de directie van het schoonmaakbedrijf, de ondernemingsraad en de vakbond aan te passen.
3) Het College te verzoeken bij de komende aanbesteding het bestek in te richten volgens de richtlijnen van de Code Verantwoord Marktgedrag.