h

Maak van Amsterdam eerste echte schoonmakers-vriendelijke gemeente

5 januari 2012

Maak van Amsterdam eerste echte schoonmakers-vriendelijke gemeente

De SP wil dat het gemeentebestuur de stakende schoonmakers steunt en Amsterdam tot schoonmakersvriendelijke gemeente maakt. De schoonmakers willen een betere CAO en vragen grote opdrachtgevers zoals Philips, de Belastingdienst en banken om niet voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De eisen van de schoonmakers zijn zeer redelijk. Het gemeentebestuur zou deze acties moeten ondersteunen en partijen waarmee het zaken doet oproepen om fatsoenlijk te betalen voor schoonmaakwerk. En nog belangrijker: de gemeente moet het goede voorbeeld geven door zelf wel een goede opdrachtgever te zijn die de eisen van de schoonmakers respecteert."

Maureen van der Pligt)

De schoonmakers willen dat ze genoeg tijd krijgen om hun werk te doen, dat ze doorbetaald worden bij ziekte en dat ze respect krijgen. Van der Pligt: "Dat is niet bepaald veel gevraagd. Maar opdrachtgevers willen dat alles zo goedkoop mogelijk gebeurt. Het is zeer terecht dat de schoonmakers deze bedrijven ook aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Laat de gemeente de oproep aan de opdrachtgevers onderschrijven, maar ook zelf ervoor zorgen dat in de nieuwe contracten die afgesloten gaan worden dit jaar de eisen van de schoonmakers in de voorwaarden van het contract op te nemen."

Vandaag vond er een demonstratie in Amsterdam plaats met 2500 stakende schoonmakers. De SP ondersteunt deze acties van de stakende schoonmakers en heeft vandaag door het stellen van schriftelijke vragen het gemeentebestuur opgeroepen om dit ook te doen.

U bent hier