h

Servicekosten parkeergarage Overhoeks teruggestort

7 januari 2012

Servicekosten parkeergarage Overhoeks teruggestort

De bewoners van de enige sociale huurflat in de Noordse nieuwbouwwijk Overhoeks krijgen de servicekosten voor hun peperdure parkeergarage over 2011 terug van de woningcorporatie. Dat hebben actieve bewoners, met een beetje ondersteuning van de SP, deze week voor elkaar gekregen. Daarnaast gaat het college van B&W op verzoek van de SP onderzoeken of aan koppelverhuur van sociale huurwoningen en dure parkeerplekken ontkomen kan worden.

De SP ageerde onlangs tegen de torenhoge huur van parkeerplaatsen (110 euro per maand) die bewoners van de Gelria-flat meten betalen, ook als zij geen auto hebben. Bewoners hadden bij de SP geklaagd over de hoogte van dat bedrag, de verplichting tot afname van de parkeerplaats, maar ook over het feit dat corporatie Ymere niet de service verleent die het voor het huurbedrag zou moeten leveren. Zo werden schoonmaakkosten in rekening gebracht, terwijl er niet werd schoongemaakt. Daarnaast was in 2011 de toegangsdeur van de garage vaak stuk waardoor de veiligheid niet was gewaarborgd. In overleg met de bewonersvereniging heeft Ymere nu toegezegd de servicekosten voor de garage voor 2011 terug te storten.

"Maar daarmee zijn we er nog niet", zegt Daniël Peters, SP-fractievoorzitter in Noord. "Want het is nog steeds zo dat de sociale huur op Overhoeks onder grote druk staat en praktisch onbetaalbaar is voor de doelgroep door die dure verplichte parkeerplaatsen. Daar moet nog steeds een oplossing voor komen." De SP is dan ook erg benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek naar koppelverhuur dat het college nu gaat doen. Het SP-voorstel hiertoe werd gesteund door alle partijen in de gemeenteraad, behalve de VVD. Peters: "Wat ons betreft wordt in ieder geval een einde gemaakt aan de praktijk dat mensen zonder auto 1400 euro per jaar moeten betalen voor een parkeerplaats die zij niet gebruiken. En wellicht zou er ook nog een uitzondering gemaakt kunnen worden voor bewoners met een invalidenparkeerkaart. Dat moet ook Ymere niet onredelijk in de oren klinken."

U bent hier