h

"Tekenen verwaarlozing al zichtbaar"

1 januari 2012

"Tekenen verwaarlozing al zichtbaar"

Rotte vensterbanken, loszittende verf en scheuren in de muren. Dat was aanleiding voor de SP Oost om vlak na de Kerstdagen een bezoek te brengen aan een blok woningen, die grenzen aan de Molukkenstraat, de Bilitonstraat, de Madurastraat en de Soendastraat. SP'er Erik Flentge: "Het gaat om ruim 150 woningen, bezit van woningcorporatie Alliantie. Het gerucht onder huurders gaat dat Alliantie deze panden in 2013 of 2015 wil slopen. Maar niemand weet exact wat de plannen zijn. Dat klinkt erg schimmig. Slopen lijkt een al te voorbarige conclusie. De huizen lijken redelijk goed bewoonbaar, hoewel tekenen van verwaarlozing al goed zichtbaar zijn. Als er nu wordt ingegrepen, gerepareerd en het onderhoud op orde blijft, kan er nog jaren prima worden gewoond. Vergelijkbare huizen aan de overkant van de Soendastraat - die mooi zijn gerenoveerd - lijken daarvoor het 'levende' bewijs."

De huurders toonden de SP'ers de gebreken aan de woningen (scheuren, verrotte vensterbalken, gruis dat naar beneden valt enzovoort) en wezen op de ongemakken in de woningen. Flentge: "Veel woningen hebben alleen een gaskachel in de woonkamer. In de slaapkamers en de keuken is het dan ook koud. De ramen hebben enkelvoudig glas. Dat valt met deze zachte winter nog een beetje mee, hoewel n mevrouw haar bed al naar de woonkamer had verhuisd. Als het gaat vriezen, wordt het probleem direct veel groter."

De SP wil ook van de andere huurders in het blok weten wat zij vinden van hun woning en welke wensen ze hebben. Flentge: "We bekijken dan samen met de huurders of en hoe we ze kunnen ondersteunen." Recent voerde de SP Oost samen met huurders aan de Zeeburgerdijk een succesvolle actie om groot achterstallig onderhoud aan te pakken.

U bent hier