h

SP maakt zich sterk voor Van Eesterenmuseum en bewoners

27 februari 2012

SP maakt zich sterk voor Van Eesterenmuseum en bewoners

De SP wil het Van Eesterenbuitenmuseum zoveel mogelijk sparen en de bewoners meer inspraak geven bij de plannen die woningbouwcorporatie Eigen Haard heeft met een deel van dit gebied. SP-deelraadslid Erik Bobeldijk: "De sloop van een deel van dit gebied baart ons grote zorgen. Als toch gesloopt wordt, moet in elk geval het unieke karakter van deze buurt behouden blijven."

De stadsdeelraad moest woensdag beslissen over de plannen van Eigen Haard voor de sloop-nieuwbouw van de zogeheten Airey-strook. Vanaf het begin was duidelijk dat de bewoners zich gepasseerd voelden en onvoldoende waren betrokkenen bij het tot stand komen van de plannen. Het vertrouwen bij de bewoners en in Eigen Haard is daardoor ver te zoeken. Bobeldijk stelde daarom dat Eigen Haard met een nieuw plan moest komen, maar nu opgesteld samen met de bewoners. Ondanks dat de PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD aangaven dat ze het ook heel belangrijk vinden dat de bewoners voldoende betrokken worden, steunden zij het voorstel van de SP niet.

Ook de sloop van een deel van het Van Eesterenbuitenmuseumgebied baart de SP zorgen. Bobeldijk: "Dit gebied is van historische en stedenbouwkundige waarde. De SP vindt het daarom belangrijk dat bij de onafwendbare sloop-nieuwbouw, de nieuwbouw aansluit bij het bijzondere karakter van dit gebied." De SP kwam tijdens de raadsvergadering ook met voorstellen die bij moeten dragen aan het unieke karakter van dit stukje Amsterdam Nieuw-West. De portefeuillehouder gaf aan zich hard te zullen maken voor de door de SP aangedragen punten.

U bent hier