h

Eerlijker parkeren met Amsterdams mobiel parkeren

2 maart 2012

Eerlijker parkeren met Amsterdams mobiel parkeren

De SP wil dat parkeren via je telefoon voortaan zonder kosten in heel Amsterdam kan. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De parkeerkosten per telefoon betalen is erg handig en ook eerlijker omdat je alleen betaalt voor de tijd dat je parkeert. Alleen betaal je nog wel extra voor de kosten van dit systeem. Dit terwijl het innen van een belasting kostenvrij zou moeten zijn. Nu kan je kiezen voor teveel geld in de meter gooien of teveel geld aan een mobiele aanbieder betalen. Met een Amsterdamse parkeerapp of Amsterdams SMS-parkeren kan dit veel eerlijker worden."

Laurens Ivens)

Met een mobiele telefoon kan je nu je parkeerkosten betalen voor het parkeren op straat. Betalen via aanbieders van deze systemen kost naast inschrijfkosten ook nog eens minimaal 15 eurocent per parkeeractie. Ivens: "Deze kosten horen helemaal niet voor rekening van de parkeerder te komen. De parkeerder kan nu rechtstreeks aan de gemeente betalen door het geld in de parkeerautomaat te gooien, maar betaalt daarmee gemiddeld een euro teveel. Door met je mobiel te betalen is het al goedkoper, maar het klopt niet dat hier inningskosten aan zitten. Leuker is het betalen van parkeerbelasting wellicht niet te maken, maar wel eerlijker."

De financiering van het Amsterdams mobiel parkeren hoeft geen probleem te zijn. Het parkeerbeheerbedrijf van Amsterdam Cition heeft afgelopen jaar zo'n 7,6 miljoen winst gemaakt. Ivens: "Dat is geld dat de parkeerders teveel betaald hebben voor het innen van deze belasting. Dit geld kan nu teruggegeven worden aan de automobilisten door een gratis Parkeer-app of Parkeer-SMS. Zodoende verdienen de Amsterdammers dit teveel betaalde geld dubbel en dwars terug." De SP heeft een initiatiefvoorstel hiertoe ingediend. Cition heeft hier al positief op gereageerd.

U bent hier