h

Zonnehuis in Noord hoort een buurtfunctie te hebben

7 maart 2012

Zonnehuis in Noord hoort een buurtfunctie te hebben

Samen met GroenLinks heeft de SP het stadsbestuur gevraagd om zich in te zetten voor een buurtfunctie van het Zonnehuis. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Wij willen van het stadsbestuur weten wat de toekomst van het pand gaat zijn. Een dergelijk historisch gebouw hoort volgens ons een functie voor de buurt en de stad te hebben."

Sinds het begin van deze maand is het Zonnehuis, een monumentaal pand dat ooit gebouwd is als verenigingsgebouw, gesloten. Na een renovatie door verhuurder Stadsherstel lukte het de exploitanten niet om de verhoogde huur voor het culturele centrum op te brengen. Buurtbewoners zijn in actie gekomen om het gebouw open te houden. Ivens: "De gemeente is voor 13 procent eigenaar van Stadsherstel. Het bestuur kan dus enige invloed binnen het bedrijf uitoefenen om het algemeen belang te dienen. Laten ze dat dan ook doen."

Er zijn meer gebouwen die door Stadsherstel gerenoveerd worden en daarna voor hoge prijzen worden verhuurd. Hierdoor komen huurders in de problemen en komen er zelfs panden leeg te staan. Ivens: "Stadsherstel wil de kosten van de renovatie blijkbaar vlot terugverdienen. Maar voor de gemeente moeten ook andere belangen dan financiëe een rol spelen. Sommige monumenten hebben een maatschappelijk functie in de stad en daar moet ruimte voor blijven."

U bent hier