h

Rosine Elst overleden

8 april 2012

Rosine Elst overleden

Afgelopen donderdag is een van onze meest energieke activisten, Rosine Elst-Vijlbrief, op 76-jarige leeftijd overleden. Ondanks haar haperende gezondheid heeft Rosine zich de afgelopen jaren op alle fronten met ontzettend veel toewijding ingezet voor de SP in Amsterdam in het algemeen en haar eigen stadsdeel Noord in het bijzonder.

Rosine was een bijzondere verschijning binnen de partij. Met haar uiterst correcte taalgebruik en bijna deftige voorkomen leek zij een vreemd eend in de socialistische bijt. Dat hielp haar ook bij acties en het folderen op straat en markten, waarin ze een natuurtalent was. Niemand durfde een folder te weigeren van die nette oude dame die mensen zo vriendelijk aansprak. Het voortdurend in touw zijn voor de SP, van leden bezoeken met een plantje als cadeau tot het 'rapen' van de Tribune, gaf haar energie. Die energie had ze hard nodig om alle gezondheidsproblemen waar ze tegenaan liep het hoofd te kunnen bieden. "Zolang ik blijf lopen, blijf ik leven", zei ze vaak. Dus bleef ze lopen, ook als duo-lid in de deelraad van Amsterdam-Noord. Het was bijzonder om te zien hoe leergierig ze was om het politieke spel in de vingers te krijgen en vooral hoe graag ze het stadsdeel vooruit wilde helpen.

Toen duidelijk werd dat het einde echt naderde en er geen wonderbaarlijke wederopstanding – zoals we die vaak gezien hebben van haar – meer mogelijk was, begon ze met haar karakteristieke energie de zaken af te ronden. Dat lukte haar in veel gevallen. Op de laatste Amsterdamse ledenvergadering kon ze nog één keer optreden en afscheid nemen van al haar SP-vrienden. We zullen haar en vooral haar onuitputtelijke energie ontzettend missen.

U bent hier