h

Laat bewoners Flevoflats niet langer in de kou staan

22 mei 2012

Laat bewoners Flevoflats niet langer in de kou staan

Het gebrek aan voorzieningen is het gesprek van de dag in de Flevoflats, ooit een parel in de zorgsector waar wonen en zorg werden gecombineerd. Dat bleek tijdens een bezoek van de SP aan deze flats. Waar ooit de benedenverdieping bestemd was voor diverse voorzieningen waar bewoners van de flats gebruik van konden maken, gebeurt al sinds november 2010 niets meer. En de veelal kwetsbare oudere bewoners staan letterlijk op straat voor hun dagelijkse praatje.

De SP'ers worden bij de meeste mensen hartelijk ontvangen, en ook de kraam op het Kramatplantsoen wordt druk bezocht. De meeste bewoners weten dat er inmiddels nieuwe plannen zijn voor een restaurant, een winkeltje, een postagentschap en meer. Iedereen is heel blij met deze plannen. Maar het duurt naar verwachting tot half 2013 voor deze gerealiseerd zijn.

Voor veel bewoners is de afgelopen anderhalf jaar al een ramp geweest. Vereenzaming blijkt een van de hardnekkigste problemen, maar ook de veiligheid is een heikel punt. Het restaurant was niet alleen een plek waar velen regelmatig, soms met familie, gingen eten. Het was ook een belangrijke ontmoetingsplek, tevens een vorm van sociale opvang. Nu is er alleen een kleine ruimte op de elfde verdieping beschikbaar waar men vanaf 15:00 uur terecht kan. Uit het zicht, en het is geen ontmoetingsplek. De mensen ontmoeten elkaar nu buiten, op straat. Of ze ontmoeten niemand, en blijven in hun eigen flat.

Ook het winkeltje wordt enorm gemist. Oude mensen, veelal slecht ter been, moeten nu ver lopen voor hun boodschappen. Een bewoner kwam langs met zijn rollator. De suiker was op en zijn dochter kwam maandag pas weer. Anderhalf uur koste het hem om een boodschapje te doen. Een noodwinkel zou hier uitkomst kunnen bieden.

De SP wil dat er heel snel een fatsoenlijke tijdelijke voorziening voor ontmoeting wordt gerealiseerd. Voor de GGD ouder en kind is een noodvoorziening getroffen in de vorm van containers. Ook voor het restaurant en het winkeltje zou een dergelijke noodvoorziening moeten komen.

U bent hier