h

Rekening 2011 laat zien dat het socialer moet

23 mei 2012

Rekening 2011 laat zien dat het socialer moet

"2011 laat zien dat het in Amsterdam echt socialer moet." Tot die conclusie kwam SP-fractievoorzitter Laurens Ivens bij het bespreken van de jaarrekening van de gemeente. "De gemeente blijkt vorig jaar 'winst' te hebben gemaakt, maar in de stad zijn vooral veel mensen te vinden die de rekening van de crisis niet kunnen betalen. Het is Amsterdam niet gelukt om sociaal de crisis door te komen. Dit vergt een extra inspanning voor het komend jaar.

Laurens Ivens)

De SP confronteerde het stadsbestuur met een aantal feiten die laten zien dat het helemaal niet goed gaat met het sociale en solidaire Amsterdam. Ivens: "De voedselbank heeft er 108 klanten bij gekregen, er worden 1300 meer uitkeringen verstrekt, 1000 mensen extra hebben schuldhulpverlening nodig, het openbaar vervoer is 10 procent duurder geworden, 12 jaar moeten Amsterdammers wachten op een sociale huurwoning en de woonlasten zijn 30 euro hoger geworden. Het wordt duidelijk dat de rekening van de crisis bij enkele mensen terecht is gekomen die dat helemaal niet kunnen opbrengen en ernstig in de problemen komen."

Een grote zorg van de SP is dat er veel geld verdwijnt door grote aanbestedingsfouten. Vandaar dat een grondig onderzoek hiernaar hard nodig is, en er gelukkig gaat komen.

De gemeenterekening had een positief resultaat van ruim 250 miljoen euro. Ivens: "Dit is kennelijk voor het stadsbestuur reden om met geld te gaan strooien. Zo gaat er plotseling 2 ton extra naar de Olympische ambitie, bijna 2 miljoen naar een onderzoek naar de verzelfstandiging van de Haven en zelfs bijna 3 miljoen voor extra toeristen. Dit geld kan beter ingezet worden om de klappen van het asociale kabinet op te vangen in plaats van het te besteden aan allerlei speeltjes."

U bent hier