h

SP en D66: vernietig verkeerd besluit gesubsidieerde arbeid

26 mei 2012

SP en D66: vernietig verkeerd besluit gesubsidieerde arbeid

De fracties van SP en D66 in de Amsterdamse gemeenteraad hebben burgemeester Van der Laan verzocht een besluit over het bezuinigen op gesubsidieerde arbeid voor vernietiging voor te dragen bij de minister. De gemeenteraad heeft vorig jaar oktober volgens de partijen op basis van verkeerde informatie van het stadsbestuur besloten te bezuinigen op mensen met een ID- en WIW-baan. Wethouder Van Es (GroenLinks) wilde destijds alle ID- en WIW-banen versneld opheffen, waardoor onderwijs- en zorginstellingen het plotseling zonder deze arbeidskrachten moesten stellen. Volgens Van Es was dit besluit noodzakelijk, omdat de regeling met 42 miljoen euro per jaar te duur was.

Nadat het besluit door de gemeenteraad genomen was, bleek de regeling om mensen met gesubsidieerd werk aan de slag te houden10 miljoen euro minder te kosten. Dat kwam naar voren uit de jaarrapportage van 2011 van de Dienst Werk en Inkomen (DWI). Noch de wethouder, noch de meerderheid van de gemeenteraad (PvdA, GroenLinks en VVD) wilde het op basis van onjuiste informatie genomen besluit terugdraaien.

SP en D66 vinden dat de Amsterdammers er recht op hebben dat hun stadsbestuur op een zorgvuldige manier besluiten neemt, waarbij de raad ervan uit moet kunnen gaan dat zij besluiten nemen op basis van de juiste informatie. De twee fracties in de Amsterdamse raad vragen nu de burgemeester om aan de minister van Binnenlandse zaken te verzoeken om dit besluit te vernietigen. De minister heeft die bevoegdheid, als een besluit van het stadsbestuur in strijd is met het recht of het algemeen belang. Uit de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) vloeit voort dat de overheid besluiten moet nemen op basis van zorgvuldig onderzoek naar feiten en belangen. Dat is hier niet het geval: de overheid heeft zich tien miljoen euro verrekend.

Na vernietiging zal de raad een nieuw besluit moeten nemen over de gesubsidieerde arbeid.

U bent hier