h

Een gemeentelijke leer/werkvoorziening

15 juni 2012

Een gemeentelijke leer/werkvoorziening

Om werkloosheid onder Amsterdamse jongeren te bestrijden stellen SP en PvdA voor om een gemeentelijke leer/werkvoorziening in het leven te roepen. De linkse partijen willen dat het stadsbestuur zo snel mogelijk uitzoekt of zo'n voorziening haalbaar is. Via deze leer/werktrajecten kunnen jongeren die in het regulier onderwijs geen kwalificatie kunnen halen of daar zijn uitgevallen toch aan de slag als leerling bij een bedrijf en meteen werken aan hun vaardigheden. Met de bedoeling om ervoor te zorgen dat ze daarna meer kans maken als starter op de arbeidsmarkt.

Ondanks inzet op verschillende niveaus is de uitval van leerlingen uit het MBO hoog. In totaal verlaat 20 procent van de leerlingen de school zonder diploma en startkwalificatie. De jeugdwerkloosheid is in Amsterdam groter dan in de regio. Daarnaast valt er binnen het huidige schoolsysteem een groep jongeren helemaal buiten de boot omdat het ze niet lukt om een MBO niveau 1 kwalificatie te halen. Deze jongeren,vaak afkomstig uit het speciaal- en praktijkonderwijs maken nu eigenlijk bijna geen kans op de arbeidsmarkt.

PvdA en SP zouden graag zien dat de gemeente afspraken maakt met het bedrijfsleven. Te denken valt aan hotelketens, groenvoorziening, detailhandel en zorginstellingen, waar de leerlingen stage kunnen lopen en kunnen werken aan beroepsvaardigheden. De gemeente zorgt dan voor de noodzakelijke instructie en begeleiding. Op deze manier kan er met het Amsterdamse bedrijfsleven ook gewerkt worden aan een nieuwe beroepskwalificatie die vervolgens erkend kan worden binnen de regio Amsterdam. Met deze Amsterdamse kwalificatie moet het dan mogelijk zijn voor de jongeren om gemakkelijker door te stromen naar regulier werk.

U bent hier