h

Grote schoonmaak GVB nodig

14 juni 2012

Grote schoonmaak GVB nodig

De SP ziet grote kansen voor het GVB nu de organisatie de directie vervangt en er een actieplan komt om de organisatie te verbeteren. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De afgelopen jaren is er al veel verbeterd bij het GVB waardoor het nu net zo efficint presteert als een commercile vervoerder. Nu de dure aanbesteding van het openbaar vervoer wellicht van de baan is en de organisatie nog verder gaat verbeteren, kan Amsterdam de meest efficinte vervoerder van Nederland krijgen. Een mooie kans voor de Amsterdamse reizigers dus."

Laurens Ivens)

Uit onderzoek blijkt dat bij het GVB opzettelijk regels genegeerd werden en de directie niet altijd integer te werk gaat. Dit leidde tot het ontslag van twee directeuren en een ambitieus plan om het bedrijf te verbeteren. Ivens: "Dat de twee directeuren nu ontslagen worden, lijkt terecht. Bovendien biedt dit nieuwe kansen om nu mensen in de directie te zetten die een passend salaris verdienen, dus een salaris onder dat van de wethouder. Dit scheelt de Amsterdamse reizigers al 2 ton per jaar."

De Raad van Commissarissen heeft de verantwoordelijkheid om het beleid van de directie van het GVB te controleren. Naar nu blijkt zijn hier jarenlang grote fouten gemaakt. Ivens: "De Raad van Commissarissen heeft nu heel wat uit te leggen. Het lijkt erop dat zij in een diepe winterslaap waren terwijl de directie fout op fout stapelde. Sterker nog: onlangs gaven ze de twee onderdirecteuren van het GVB nog een dikke bonus wegens goede prestaties. Zomaar doorgaan met deze Raad van Commissarissen lijkt mij dan ook zeer onwaarschijnlijk." Komende woensdag zal de gemeenteraad een spoeddebat hierover houden.

U bent hier