h

Solidariteit tussen ambtenaren

7 juni 2012

Solidariteit tussen ambtenaren

De SP wil het verlies aan koopkracht onder de ambtenaren met de laagste salarissen beperken door de hogere ambtenaren te laten inleveren. Dit stelt deze partij voor in een plan om de bezuinigingen op de ambtenaren van Amsterdam zo sociaal mogelijk te organiseren. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het stadsbestuur stelt voor om voor alle ambtenaren de nullijn te hanteren. Dit heeft echter een veel groter effect voor de laagste inkomens. Elke bezuinigingsmaatregel heeft direct effect op hun mogelijke bestedingen. Voor de beter betaalde ambtenaren zijn de gevolgen makkelijker op te vangen. Wij vragen solidariteit van goedbetaalde ambtenaren."

Laurens Ivens)

Het voorstel behelst een salarisverhoging van 2% voor de ambtenaren tot en met schaal 8 (ongeveer 1750 netto per maand). De ambtenaren met een inkomen vanaf 3.000 euro netto (4.600 bruto) per maand moeten hiervoor 1% inleveren. Voor alle ambtenaren daartussen geldt de nullijn. Ivens: "Die paar tientjes kunnen voor de laagste inkomens net dat verschil maken terwijl anderen er amper iets van merken."

De SP stelt verder voor dat de gemeente minder taken laat uitvoeren door mensen van buiten. Ivens: "De inhuur van externen willen we halveren waardoor we zo 30 miljoen kunnen besparen. Daarnaast geeft Amsterdam jaarlijks 19 miljoen uit aan onderzoek- en adviesbureaus. Wij weten echter dat er echter al veel expertise in de gemeentelijke organisatie zit. Laten we die volop benutten en zoveel mogelijk zelf uitvoeren wat we zelf kunnen. Alleen indien er specialistische kennis nodig is of er onafhankelijk van de gemeente onderzoek dient te gebeuren, hebben we deze dure bureaus nodig. Zo kunnen we het bedrag voor dit advieswerk halveren."

De bestuurders van de stad moeten volgens de SP maar flink gaan inleveren. Ivens: "De vergoeding voor de raadsleden kan echt gehalveerd worden. Het bedrag is tenslotte bedoeld als vergoeding voor gederfde inkomsten en moet niet beschouwd worden als een inkomen voor een voltijds baan. Er blijft dan nog ruim 1000 euro bruto per maand over als aanvulling op een inkomen uit regulier werk." Ook de burgemeester en wethouders mogen een deel van hun inkomen inleveren als het aan de SP ligt. En op de ondersteuning van de stadsbestuurders kan ook flink bespaard worden. Ivens: "Alleen voor de centrale stad levert dit al 2,5 miljoen op. Inclusief stadsdelen komen we wellicht wel op 10 miljoen aan besparingen op deze manier."

"Op deze manier verdelen we de pijn van de bezuinigingen beter", stelt Ivens. "We halen het geld waar het zit en we ontzien de ambtenaren die, juist in deze tijd, elk steuntje in de rug kunnen gebruiken. Leuk is het niet, maar het is wel eerlijker."

U bent hier