h

SP-expertmeeting: Handen uit de mouwen, huizen bouwen!

30 juni 2012

SP-expertmeeting: Handen uit de mouwen, huizen bouwen!

De woningmarkt ligt op apegapen. Het ongebreidelde bouwen is voorbij, in de stad liggen stukken grond braak en ontwikkelaars, bouwers en politici zitten met de handen in het haar. Op 28 juni staken corporaties en bouwontwikkelaars de koppen bijeen op een SP-expertmeeting: zijn er uitwegen? Hoe trek je de dooie woningmarkt weer vlot?

Er is in het verleden veel misgegaan op het gebied van huisvesting in Amsterdam. Architect Hein de Haan: "Er is teveel gesloopt en er ligt nu veel braak. Dat is geldverspilling en heeft maatschappelijke ontwrichting tot gevolg. We blijven zitten met dure koopwoningen." Jeroen Visser van woningcorporatie Ymere stak ook de hand in eigen boezem en erkende dat Ymere - maar ook vele anderen - grote fouten maakte in het tijdperk waarin de bomen tot in de hemel leken te groeien. "Daarvan zullen we nu allemaal moeten leren. Veel woningen werden gesloopt, maar in de nieuwe huizen willen mensen vaak wel huren maar niet kopen."

Ook nu nog maakt de gemeente fouten, aldus Maarten de Boer, directeur van woningcorporatie 4Winden. "Er ligt van alles stil, maar in plaats van daar iets aan te doen, vlucht de gemeente in nieuwe grote projecten zoals IJburg II. Belangrijk is juist het afmaken van bestaande projecten, bijvoorbeeld door deze te hervormen."

De aanwezigen waren gedeeltelijk positief over de toekomst. "Er zijn wel degelijk mogelijkheden om weer te bouwen als de gemeente een handje meehelpt door wat aan de grondprijzen te doen en de regels te versoepelen waaraan nieuwbouwprojecten moeten voldoen," aldus Michiel Schaap van vastgoedfonds Amvest. De spreker van Ymere prees het feit dat de vragers op de woningmarkt vandaag meer centraal staan. "Men moet nu meer inhaken op de behoeften van degenen voor gebouwd wordt."

SP-gemeenteraadslid Remine Alberts onderstreepte de positieve mogelijkheden die op deze expertmeeting naar voren kwamen. Slopen van bestaande woningvoorraad is daarbij uit den boze, er moet vooral gebouwd worden. De crisis geeft problemen maar ook nieuwe mogelijkheden voor directe betrokkenheid van toekomstige bewoners bij de ontwikkeling van nieuwe bouwplannen. Het kost hoofdbrekens, maar de crisis maakt politici, ontwikkelaars en bouwers onverbiddelijk slimmer.

U bent hier