h

Maak van nieuwe zeesluis geen luchtkasteel

12 juli 2012

Maak van nieuwe zeesluis geen luchtkasteel

De SP heeft het stadsbestuur opgeroepen om van de nieuwe zeesluis geen nieuw prestigeproject te maken. SP-raadslid Remine Alberts: "Een overhaaste beslissing tot een grotere sluis is niet verstandig in de huidige grillige markt. Voor we het weten gaat de gemeente weer voor vele miljoenen de boot in, zoals eerder ook al met de containeroverslag van Ceres. Een goede sluis hebben we nodig, maar wel n die past bij de Amsterdamse haven. Liever een Amsterdamsluis dan een Panamasluis. Bouw een sluis, geen luchtkasteel."

De huidige zeesluis moet over ongeveer 15 jaar vervangen zijn om te voorkomen dat de haven onbereikbaar wordt. Het Rijk zal hier zorg voor dragen. Het stadsbestuur wil echter deze vervanging eerder laten plaatsvinden en ook dat deze sluis groter wordt. Met een bijdrage van ongeveer 130 miljoen euro wil Amsterdam dit doel bereiken. Dit geld hopen ze vervolgens terug te verdienen doordat de haven dan meer en grotere schepen aankan.

Remine Alberts)

Alberts waarschuwde het stadsbestuur voor al te veel enthousiasme: "Zo'n tien jaar geleden werd er op basis van enthousiasme een containeroverslag in de haven aangelegd omdat dit de toekomst zou hebben. Deze kranen staan nu echter te verroesten. De gemeente lijkt nu met dezelfde natte vinger weer te willen investeren in de haven. Wij steunen het onderzoek dat er gedaan wordt naar de kansen voor de haven, maar willen niet dat er geld over de balk gesmeten wordt. Ook waken wij voor de gevolgen voor het milieu en de Houtrakpolder indien deze grotere sluis er komt." Havenwethouder Ossel komt nog met uitgewerkte voorstellen voor de nieuwe zeesluis.

U bent hier