h

Opinie: Feesten op kosten van de samenleving

20 juli 2012

Opinie: Feesten op kosten van de samenleving

In 2013 valt er erg veel te vieren in Amsterdam: een jubeljaar voor onder andere Artis, Heineken, Concertgebouw en Frans Hals Museum. En ook de grachten zijn jarig: 400 jaar. En de musea rond het Museumplein gaan eindelijk ook weer open. Om al deze feesten heen heeft de gemeente een lintje gespannen. Het belooft een mooi feest te worden, maar is het wel terecht dat de rekening voor dit feest bij de Amsterdamse belastingbetaler komt te liggen?

De totale kosten voor het organiseren van jubeljaar 'Amsterdam 2013' bedragen zo'n 6 miljoen euro. De gemeentelijke bijdrage hiervan is 4,5 miljoen euro. Volgens de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels is deze gemeentelijke bijdrage nodig omdat het toerisme in zwaar weer zit. Een redenatie die evenzeer zou gelden voor onderwerpen als armoedebestrijding, zorg, daklozenopvang en werkgelegenheid. Als daar dan allemaal extra geld heen zou moeten, zal de gemeente snel failliet gaan. Dit gebeurt dan ook niet, waardoor het vreemd blijft dat het toerisme wel anders behandeld wordt.

Helemaal vreemd wordt het als we bekijken wat we terug gaan zien van deze investeringen. Volgens een onderzoek van Bureau Atlas voor Gemeenten ziet het Rijk zo’n 1,5 miljoen terug van deze investering via extra BTW-opbrengsten en verdient gemeente Amsterdam maximaal 0,5 miljoen terug via extra toeristenbelasting. Toch zou het feest zichzelf terugverdienen, maar verreweg de meeste baten komen dus bij het bedrijfsleven te liggen. Dit bedrijfsleven draagt slechts voor 1,5 miljoen bij aan 'Amsterdam 2013', maar zal dus zeker 4 miljoen hieraan verdienen.

Hoe leuk de festiviteiten van 'Amsterdam 2013' ook worden, de rekening is op de verkeerde plek gelegd. De gemeente subsidieert voor 4 miljoen euro het Rijk en het bedrijfsleven. Dit terwijl ook zonder deze forse gemeentelijke bijdrage deze festiviteiten vast door zouden gaan. In de organisatie van 'Amsterdam 2013' zitten onder andere de directeuren van de KLM en de Amsterdam Rai. Vermogende partijen die een rendabele investering vast wel willen doen. Zeker in de tijd dat steeds meer Amsterdammers merken dat de gemeente aan het bezuinigen is, valt deze overbodige subsidie van 4 miljoen euro niet te verantwoorden.

Dit opinieartikel schreef Laurens Ivens en is gepubliceerd in Het Parool en op Joop.nl

U bent hier