h

Houd het Centrum voor Beeldende Kunst open en toegankelijk

24 augustus 2012

Houd het Centrum voor Beeldende Kunst open en toegankelijk

De SP wil dat het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) aan de Oranje Vrijstaatkade in Oost voor iedereen open en toegankelijk blijft. De SP wil daarom dat stadsdeel Oost stopt met de voorbereidingen voor de privatisering van het CBK. SP-deelraadslid Tiers Bakker: "Privatisering betekent dat het CBK een commercile instelling zal worden. Ze moeten daar dan namelijk zelf hun geld gaan verdienen. Dit gaat echter ten koste van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de culturele activiteiten. Wij vinden kunst belangrijk willen dat kunst en cultuur de middelen houden om te blijven bestaan en tegelijkertijd toegankelijk kunnen blijven voor iedereen. We zijn daarom tegen privatisering en tegen de uitverkoop van de kunst."

In het CBK is naast een kunstuitleen plaats voor tentoonstellingen, debat, educatie en workshops. Er werd vier jaar geleden ook al gediscussieerd over privatisering maar toen werd besloten dat het CBK van het stadsdeel zou blijven. In april besloot het stadsdeelbestuur opnieuw de mogelijkheid tot privatiseren uit te zoeken, maar nu blijkt dat al voordat dit onderzoek is afgerond, het stadsdeelbestuur op jacht is gegaan naar kandidaten om het aan te verkopen. Al voordat de deelraad een keuze heeft gemaakt, heeft het stadsdeelbestuur advertenties in kranten geplaatst om een potentile koper te vinden.

De SP ziet het liefst dat het CBK in handen van het stadsdeel blijft, zodat het haar waardevolle activiteiten kan blijven voortzetten. Bakker: "Je moet niet alle cultuur aan de vrije markt willen overlaten. Daarnaast is de handelswijze van het stadsdeelbestuur niet netjes. Adverteren is voorbarig en ik roep het stadsdeelbestuur op ermee te stoppen totdat de deelraad over privatisering besloten heeft. De SP zal de privatisering in de deelraad in elk geval niet steunen."

U bent hier