h

Houd wonen betaalbaar

20 augustus 2012

Houd wonen betaalbaar

De SP vindt dat het stadsbestuur zich hard moet inzetten voor het behoud van betaalbare (huur)woningen in de stad, nu blijkt dat de prijzen van sociale huurwoningen extreem toenemen. De Amsterdamse woningcorporaties berekenen massaal de zogenaamde Donnerpunten door waardoor de huurprijzen exploderen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De woningprijzen in Amsterdam stijgen al jaren, maar lijken nu echt te exploderen. Tijd dat het stadsbestuur in actie komt door de verkoop van huurwoningen te voorkomen, renovatie te bevorderen en initiatief te nemen tot nieuwbouw."

null)

Voor sociale huurwoningen geldt een puntentellingsysteem om de hoogte van de huurprijs te bepalen. CDA-minister Donner bepaalde dat alle woningen in schaarstegebieden, waar onder meer de hele stad Amsterdam in valt, 15 tot 25 punten extra krijgen. Dat betekent dat sociale huurwoningen 73 tot 123 euro per maand duurder worden. Uit een onderzoek van meldpunt Donnerhuren waarbij de SP is aangesloten, bleek dat afgelopen jaar de gemiddelde prijs van een sociale huurwoning steeg van 474 euro naar 568 euro. Dat is een stijging van 20 procent in n jaar. Ivens: "Deze stijging is onacceptabel. Voor de doelgroep van sociale huurwoningen - mensen met een laag inkomen - is deze stijging niet op te hoesten. Zij worden op deze manier de stad uit gedreven."

De SP wil dat de huurverhogingen door de Donnerpunten worden teruggedraaid. Ivens: "De sociale woningen zijn bedoeld voor mensen met kleine portemonnee. Daarvoor moeten ze beschikbaar blijven. Woningen die gebouwd zijn met een maatschappelijk doel, moeten hiervoor ook beschikbaar blijven. Het terugdraaien van de Donnerpunten kan alleen maar landelijk geregeld worden, vandaar ook het grote belang dat er na 12 september een frisse wind door Den Haag gaat waaien. Lokaal dient het gemeentebeleid van sloop en verkoop van deze woningen snel plaats te maken voor behoud en nieuwbouw. Alleen op die manier kunnen we zorgen dat wonen in Amsterdam niet exclusief voor de rijkeren is weggelegd."

U bent hier