h

Sluit coffeeshops Wallengebied (nog) niet

14 augustus 2012

Sluit coffeeshops Wallengebied (nog) niet

De SP wil dat de gemeente nog geen coffeeshops in het Wallengebied gaat sluiten nu er grote onzekerheid is over de gevolgen van de kabinetsplannen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De gemeente wil 26 coffeeshops minder in het Wallengebied. Door eerdere strafrechtelijke sluiting van enkele coffeeshops en de kabinetsplannen verdwijnen al veel coffeeshops. Het stadsbestuur kan haar doel ook wel halen zonder willekeurige coffeeshopondernemers te straffen. Door nu een pas op de plaats te maken kunnen we een kaalslag van coffeeshops in het Wallengebied voorkomen."

Laurens Ivens)

Binnen de plannen voor het Wallengebied besloot het stadsbestuur om 26 van de 76 coffeeshops de deuren te laten sluiten. Hoe deze ondernemingen geselecteerd werden is onduidelijk. In september zal de eerste coffeeshop moeten sluiten. Ivens: "In de gemeenteraad was men ongelukkig met de manier waarop ondernemers gedwongen worden om hun coffeeshop te sluiten. Een voorstel van de SP om dit uit de plannen van de Wallenaanpak te halen, kon echter niet op genoeg steun rekenen. Wel wilde een overgrote meerderheid dat de coffeeshops een alternatieve locatie aangeboden zouden krijgen. Hier is weinig van terecht gekomen, waardoor nu prima ondernemers verplicht de deuren moeten sluiten."

De afgelopen jaren moesten al een aantal coffeeshops de deuren sluiten na vermoedens van criminele activiteiten. Daarnaast zullen binnenkort door het regeringsbeleid coffeeshops de deuren moeten sluiten die binnen 250 meter van een school staan. Ivens: "De doelstellingen van het stadsbestuur lijken gehaald te kunnen worden zonder dat er ondernemers gedupeerd worden door het stadsbeleid”, zegt Ivens. “Dan is het toch het verstandigste om te wachten tot duidelijk is hoeveel coffeeshops er uiteindelijk overblijven in het Wallengebied."

Minister Opstelten wil zelfs dat er geen coffeeshops meer zijn binnen een straal van 350 meter van een school. Ivens: "Mocht dat werkelijkheid worden blijven er maar weinig coffeeshops over in heel Amsterdam. Dan slaat het helemaal nergens meer op om deze 26 zomaar te sluiten." De SP roept de burgemeester nu op om zijn beleid nu niet ten uitvoer te brengen.

U bent hier