h

SP opent meldpunt tegen leegstand

16 augustus 2012

SP opent meldpunt tegen leegstand

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut heeft donderdag een meldpunt geopend tegen leegstand van woningen in Amsterdam. Dit deed zij tijdens een actie tegen leegstand in de Van der Pekstraat. Met het meldpunt zal de SP informatie verzamelen over leegstand in de stad. Karabulut: "In een populaire stad als Amsterdam waar het erg lastig is om geschikte en betaalbare woonruimte te vinden, is leegstand onacceptabel. Daarom willen wij dat er eindelijk iets wordt gedaan aan alle leegstaande ruimte op plekken waar woningnood heerst."

woningzoekenden.jpg)

Tijdens de actie werd voor een leegstaand pand een wachtrij gevormd die duidelijk maakte dat woningen broodnodig zijn. Er staan woningen leeg terwijl er 63.437 mensen op de wachtlijst voor woonruimte staan. De SP wil daarom dat de regels die er zijn om leegstand te bestrijden worden nageleefd, en ook gaan gelden voor woningen boven de sociale huurgrens. Ten tweede moet er een einde worden gemaakt aan het eindeloos leeg laten staan van woningen die corporaties willen verkopen. De maximale leegstandstermijn van n jaar moet niet telkens worden uitgesteld door elke keer weer kleine renovaties toe te passen. Tot slot wil de SP dat de fiscale aftrekbaarheid van leegstandskosten wordt afgeschaft voor gebouwen die langer dan een jaar leeg staan en waarvoor geen aanvraag voor een (ver)bouwvergunning is ingediend. Op die manier wordt leegstand bestreden in plaats van beloond.

Als het aan Karabulut ligt wordt hier zowel landelijk als stedelijk werk van gemaakt. Karabulut: "Wij strijden al jaren tegen leegstand en woningnood en het wordt tijd dat er in Den Haag een nieuwe wind gaat waaien. In Amsterdam dient de gemeenteraadsfractie voorstellen in om binnen de huidige regels de mogelijkheden om leegstand tegen te gaan tot het uiterste te benutten. Totdat er iets aan wordt gedaan willen wij graag de mensen aan het woord laten om leegstand te melden." Meldingen van leegstaande woningen kunnen worden doorgegeven via amsterdam.sp.nl/leegstand.

U bent hier