h

Stop verbreding Gaasperdammerweg

14 augustus 2012

Stop verbreding Gaasperdammerweg

De SP wil dat het stadsbestuur meewerkt om de verbreding van de Gaasperdammerweg (A9) uit te stellen. Het Centraal Planbureau is op grond van recente verkeerscijfers van mening dat het verbreden van de Gaasperdammerweg onnodig is. Daarom is het volgens het planbureau onverstandig om nu een miljard euro uit te geven.

null)

SP-duoraadslid Peter Kwint: "Dan moet je dat dus nu niet doen. Het is nooit een goed moment om geld over de balk te smijten, maar in tijden van crisis moet je helemaal goed kijken naar elke euro die je wilt besteden. Daarnaast wordt een hoop extra overlast voor mensen in Amsterdam Zuidoost voorkomen, wanneer wegverbreding niet nodig blijkt te zijn."

In 2006 en 2007 zijn besluiten genomen over de snelwegverbreding. De onderbouwing voor de 'noodzaak' hiertoe lag in een voorspelling van 168.000 auto's per dag tussen Abcoude en Diemen. Op basis van deze voorspellingen heeft de gemeente haar medewerking verleend aan de verbreding van deze Rijksweg, alleen de SP maakte destijds bezwaar omdat er te weinig gedaan werd om de milieuschade te voorkomen. Sinds 2005 is er echter sprake van een vermindering van het autoverkeer van 72.000 naar 57.000 auto's op het betreffende weggedeelte. De SP wil daarom dat de gemeente de kans aangrijpt de verbreding uit te stellen.

Kwint: "Laten we dit advies van het Centraal Planbureau serieus nemen en niet zomaar doorgaan met deze gigantische wegverbreding. De inwoners van Amsterdam Zuidoost blijft zo voorlopig een verbreding van de A9 bespaard." De SP heeft het stadsbestuur om een reactie op dit voorstel gevraagd.

Update 11 september: Het stadsbestuur heeft laten weten toch door te willen gaan met de verbreding van de Gaasperdammerweg. De SP vindt dit onbegrijpelijk omdat juist het CPB heeft aangetoond dat de geldverslindende verbreding niet nodig is. Volgens de SP kan dit geld beter worden geinvesteerd in het OV zodat er zo min mogelijk autoverkeer in en om Amsterdam hoeft te komen.

U bent hier