h

Grote leegstand in Tuindorp Oostzaan

7 september 2012

Grote leegstand in Tuindorp Oostzaan

Om langdurige leegstand aan de kaak te stellen, trok de SP door Tuindorp Oostzaan. Een korte wandeling leverde al veel leegstaande woningen op, die zichtbaar werden gemaakt met een poster 'Waarom woont hier niemand?'. Volgens buurtbewoners staan deze voormalige sociale huurwoningen al heel lang leeg, variërend van een half tot anderhalf jaar. En dat terwijl de wachttijd voor een woning meer dan 11 jaar bedraagt.

De woningen zijn herkenbaar aan overwoekerde voortuintjes, stijf gesloten (oude) gordijnen, of juist kale ramen en nee-nee stickers op de brievenbussen. De woningcorporatie schijnt dat te doen om stapels reclamepost te voorkomen. De bewoners van Tuindorp Oostzaan zijn verontwaardigd: "Dit waren sociale huurwoningen, maar nu worden ze verkocht voor heel veel geld. Of de woningen krijgen door kleine renovaties meer punten, waardoor ze in de vrije sector terecht zijn gekomen."

In de buurt van het Aldebaranplein vertelt een bewoner dat zijn nieuwe buren 175 euro meer moeten betalen voor hetzelfde huis als hij heeft. Zij moeten nu 825 euro betalen. "Wonen wordt zo onbetaalbaar," verzucht hij.

Dit is onlogisch gedrag van de corporatie. De woning staat langdurig leeg en levert geen geld op. Terwijl mensen staan te dringen voor een betaalbare woning. De woningcorporaties zouden er beter aan doen de woningen te verhuren voor wat zij zijn, namelijk sociale huurwoningen. Dan levert de woning geld op, zodat er ook weer geld is voor onderhoud. En dan nemen de wachtlijsten af.

Zijn er ook in uw buurt langdurig leegstaande woningen? Meld het hier!

U bent hier