h

Privatisering CBK uitgesteld

17 oktober 2012

Privatisering CBK uitgesteld

Onder druk van onder meer de SP heeft stadsdeel Oost de privatisering van het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) uitgesteld. Een meerderheid van de deelraad vond de plannen van de stadsdeelwethouder niet goed onderbouwd. Tiers Bakker, deelraadslid voor de SP is hier blij mee: "Privatisering is berhaupt een slecht idee, maar het was ook nog eens beroerd geregeld. Het is goed dat de deelraad nu een stokje voor heeft gestoken voor de plannen."

Oost werkt al langer aan privatisering van het CBK. Het CBK is een kunstinstelling die allerhande culturele activiteiten organiseert. Mensen kunnen er kunstwerken lenen, workshops volgen en er is ruimte voor exposities van beginnende kunstenaars. Ook heeft het CBK een kunstcollectie ter waarde van 4 miljoen euro. Met de privatisering wordt het CBK aan de vrije markt overgelaten en wordt de waardevolle kunstcollectie voor slechts 1 euro van de hand gedaan.

De SP voert al lange tijd oppositie tegen de privatisering. Bakker: “Wij vinden dat niet alle cultuur aan de vrije markt moet worden overgelaten. Daarnaast heeft het stadsdeel de zaak gewoon slecht geregeld omdat de collectie wordt weggegeven en het stadsdeel van plan is ook na de privatisering subsidie te geven." Op advies van de SP gaat het CBK nu begin november een debat organiseren met politici, buurtbewoners en kunstenaars om met elkaar te bepalen welke de rol het CBK in de toekomst kan vervullen. Bakker: "Maar wat ons betreft is het uitstel van de privatisering ook afstel."

U bent hier