h

Opinie: Toeristische trekpleister Amsterdam verdient sterke cultuursector

1 november 2012

Opinie: Toeristische trekpleister Amsterdam verdient sterke cultuursector

Vorige week werd bekend dat Amsterdam wereldwijd de op n na meest aantrekkelijke bestemming voor toeristen is, volgens de toonaangevende reisgids Lonely Planet. Maar de politiek staat op het punt om de culturele sector in de stad zwaar te beschadigen. Dit is dom en onnodig, zo betogen SP'ers Peter Kwint en Laurens Ivens vandaag in dit opinieartikel in Het Parool. De SP presenteert een plan om de kaalslag tegen te gaan.

Trots mocht burgemeester Van Der Laan bij Pauw en Witteman komen vertellen wat nu de kracht van Amsterdam was. Als n van de eerste zaken, noemde hij ons toonaangevende cultuuraanbod. Zo bestaat het Concertgebouworkest volgend jaar 125 jaar en is na jaren van ellende het Stedelijk Museum eindelijk weer open.

Maar als het aan het college ligt, wordt de komende jaren fors gekort op het cultuurbudget. Waar PvdA en GroenLinks moord en brand schreeuwden om het beleid van VVD-staatssecretaris Zijlstra, werken ze in Amsterdam samen met de VVD aan grote cultuurbezuinigingen, oplopend tot 10 miljoen.

Cultuur is van levensbelang voor een toeristische stad als Amsterdam. Niet alleen voor het toerisme, maar ook voor ons Amsterdammers. Kunst inspireert, irriteert soms, maar lokt altijd een reactie uit. Kunst hoort bij een stad die continu in beweging is. Maar daar heb je wel een sterk netwerk van culturele instellingen voor nodig, samen met laagdrempelige podia en baanbrekende, innovatieve initiatieven.

Maar als de gemeenteraad instemt met het advies van de Kunstraad, dan gaan we in Amsterdam de komende jaren de schade zien die deze domme bezuinigingsdrift aanricht. Instituten die al decennia lang talent een kans geven, zoals de Engelenbak, zullen de deuren moeten sluiten. En vernieuwende centra, als Pakhuis de Zwijger, worden gekortwiekt en kunnen in de praktijk niet meer doen wat ze nu doen. Dit terwijl De Zwijger juist doet, wat zo weinig instellingen lukt: Het koppelen van culturele ondernemers aan beleidsmakers en het zoeken naar oplossingen voor problemen in onze stad. Ook het welbekende Vondelparktheater moet het ontgelden. Al jaren biedt dit theater gratis van alles en nog wat, van hiphop tot ballet. Zo kunnen jong en oud in aanraking komen met cultuur in de breedste zin van het woord. En de artiesten – niet zelden van wereldklasse – werken hier belangeloos aan mee. Een betere manier om mensen met cultuur in aanraking te laten komen, in de zon, in het park, lijkt er niet te zijn. Toch dreigt ook deze instelling wegbezuinigd te worden.

Veel meer instellingen zijn hetzelfde lot beschoren. En de schade gaat verder dan het verlies van enkele podia, festivals en andere initiatieven. Door de infrastructuur te beschadigen, schaadt het college de betrokkenheid van Amsterdammers met hun culturele sector, schaadt het de kans van jonge artiesten om op te treden, schaadt het de toekomstige Amsterdammers die in het Stedelijk kunnen hangen, die in de Melkweg op kunnen treden of die muziekles kunnen geven aan jonge kinderen.

Natuurlijk moet de rekening betaald worden, maar met een zeer bescheiden verhoging van de toeristenbelasting zijn deze en vele andere instellingen te redden. Een half procent betekent voor een toerist die een weekend in een hotel zit voor honderd euro per nacht, precies een extra bijdrage van n euro. Een faire prijs om te kunnen genieten van al het moois wat onze stad op cultureel gebied te bieden heeft, en een investering om ervoor te zorgen dat toeristen hier over een paar jaar nog steeds van kunnen genieten.

U bent hier