h

Aanpak overlast straatmuzikanten

7 december 2012

Aanpak overlast straatmuzikanten

Na lang aandringen van onder andere de SP heeft burgemeester Van der Laan toegezegd er voor te zorgen dat er komend jaar geen overlast van straatmuzikanten meer zal zijn. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens is hier blij mee: "Al drie jaar mogen muzikanten gebruik maken van versterking wat tot erg veel klachten van ondernemers en bewoners in het centrum leidt. Straatkunst moet vooral mogelijk blijven, maar wel met een passend volume. Wij denken dat hiervoor een verbod van geluidsversterking voor muzikanten nodig is, maar de burgemeester heeft beloofd dat de overlast ook ingedamd kan worden door betere regels en handhaving. We zullen het gaan merken komend jaar."

Laurens Ivens)

In 2009 is het mogelijk gemaakt voor muzikanten om geluidsversterking te gebruiken. Ivens: "Om artiesten in cirkelshows met bijvoorbeeld vuur of degens de mogelijkheid te geven om met het publiek te communiceren was enige geluidsversterking gewenst. Dit heeft tot geen overlast geleid. Maar versterking voor muzikanten was totaal niet nodig. Niemand weet dan ook waarom dit destijds mogelijk gemaakt werd. Het heeft wel tot veel overlast geleid."

De burgemeester stelt nu nieuwe regels voor die onder andere beschrijven dat muziek niet verder dan 8 meter hoorbaar mag zijn. Ivens: "Als dit ook daadwerkelijk gehandhaafd wordt, is het probleem opgelost. Er bestaat al langer de regel dat straatartiesten niet langer dan een half uur op dezelfde plek mogen staan, daar treedt echter niemand tegen op." De burgemeester heeft nu handhaving beloofd en als het probleem over een jaar dan nog niet opgelost is, zal het verbod er dan alsnog komen.

U bent hier