h

Voorkom onterechte beslagleggingen op inkomen

3 december 2012

Voorkom onterechte beslagleggingen op inkomen

De SP heeft vragen gesteld over onterechte beslagleggingen op het inkomen van huishoudens. In een aflevering van het TV-programma Kassa bleek dat op het inkomen onder een bepaald bedrag geen beslag gelegd mag worden. Ook bleek in deze aflevering dat in een overgrote meerderheid van de gevallen door schuldeisers en deurwaarders geen rekening gehouden wordt met deze zogenaamde beslagvrije voet, er wordt dan dus onterecht beslag gelegd op het inkomen van mensen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Wanneer beslag wordt gelegd op een te groot deel van het inkomen raken mensen vaak nog verder in de schulden, dan kan men de zorgverzekering niet meer betalen en zo voort. Dat wens je niemand toe en daarom wil ik dat het gemeentebestuur actie onderneemt."

Laurens Ivens)

De beslagvrije voet is een bedrag dat is gebaseerd op negentig procent van het bijstandsinkomen plus de woonlasten. De SP heeft gevraagd aan het gemeentebestuur of de schuldhulpverlening in Amsterdam hiermee rekening houdt, of men een plan heeft om de informatie over de beslagvrije voet bekend te maken bij de inwoners en wat de ervaringen in Amsterdam zijn. "Dankzij de crisis belanden steeds meer mensen in de schulden en daarom is het extra belangrijk dat rekening gehouden wordt met de beslagvrije voet, om de problemen voor deze mensen niet nog groter te laten worden" aldus Ivens.

U bent hier