h

Doordrukken Singelgrachtgarage onverantwoord

21 januari 2013

Doordrukken Singelgrachtgarage onverantwoord

De stadsdelen Centrum en West werken al jaren aan plannen om een parkeergarage te bouwen onder de Singelgracht nabij het Marnixbad. De garage zal zo'n 60 miljoen euro kosten met een grote kans dat dat meer wordt vanwege verzakkingen en andere problemen met de bouw.

Onlangs kwamen de stadsdelen tot de conclusie dat de ze de begroting voor het bouwen van de garage niet sluitend konden maken en dat de risico's dat het allemaal nog duurder zou worden te groot waren. Ook was al duidelijk dat de garage nooit rendabel zal worden. Om de garage te bouwen moeten vele miljoenen worden geleend die worden terugbetaald door 40 jaar lang de kosten voor een parkeervergunningen fors te verhogen. De rekening wordt hiermee doorgeschoven naar de volgende generaties. Los van het financiëe verhaal is het duidelijk dat de buurt helemaal niet zit te wachten op de garage die een hoop extra verkeer naar de singelgracht zal trekken en ten koste zal gaan van bomen en een plantsoen.

Nu heeft wethouder Wiebes aangekondigd dat de centrale stad gaat meehelpen de garage te bouwen door mee te helpen de risico's te dragen. De stadsdelen zullen nog steeds voor de bouw van de garage moeten betalen, maar als de kosten uit de klauwen lopen zal de gemeente bijspringen. De risico’s op kostenoverschrijding blijven torenhoog, maar ze worden nu over meer Amsterdammers verdeeld.

Les nummer één van de Noord-Zuidlijn luidde: bezint eer ge begint. Het stadsbestuur en de stadsdelen lappen deze les aan hun laars. Zij zijn het slachtoffer van een tunnelvisie. De Singelgrachtgarage is een prestigeobject dat er koste wat kost moet komen, ook al is de garage van zichzelf peperduur en blijven de risico's op problemen bij de bouw ontzettend groot.
Wij roepen het stadsbestuur op om nu te laten zien dat ze verstandig met geld kunnen omgaan. Dat doen ze niet door de torenhoge risico’s dat de kosten uit de hand gaan lopen te verdelen over meer mensen: de risico’s blijven immers. Dat doen ze wel door af te zien van de bouw van een te dure en onrendabele garage die de buurt niet wil en waar wij allemaal tot in lengte van jaren voor moeten opdraaien.

Nelly Duijndam, fractievoorzitter SP-centrum
Geert van Schaik, deelraadslid SP-West
(Dit artikel verscheen zaterdag 19 januari in Het Parool)

U bent hier