h

Fabiola (Peter van Linden) overleden

4 februari 2013

Fabiola (Peter van Linden) overleden

Onlangs is activist en SP-lid Fabiola overleden. Geboren als Peter van Linden, ging ze als vrouw door het leven onder de naam Fabiola. Als levend kunstwerk verinnerlijkte zij het begrip vrijheid. Zij kwam op voor homorechten en voor dak- en thuislozen.

Fabiola was jaren actief lid van de SP en gaf kleur aan acties, demonstraties en herdenkingen. Haar laatste ‘publieke optreden’ als lid van het Roze Netwerk van de SP 'Rood voor Roze', was tijdens de Roze Zaterdag in Haarlem in juli 2012 (zie foto). Haar laatste woorden waren: "Dus mensen, strijdbaar blijven en opkomen tegen onrecht." We zullen haar kleurrijke verschijning in ons hart en onze gedachten houden en bedanken haar voor wat ze ons gegeven heeft.

Fractievoorzitter van de SP in stadsdeel Centrum sprak op de begrafenis van Fabiola de volgende woorden:
Wat misschien niet iedereen weet is dat Fabiola al jaren actief lid was van de Socialistische Partij, de SP. Dit is niet zo verwonderlijk gezien haar activisme, zoals haar strijd voor dak- en thuislozen. Daarmee paste ze zeker binnen de traditie van de SP. Fabiola, jij zette je in voor een betere wereld!

Naast dat ik haar natuurlijk kende als levend kunstwerk maakte ik Fabiola mee tijdens een commissievergadering van stadsdeel Centrum. Zij sprak in over de gevaren van de UMTS straling. Daar maakte ze zich ernstige zorgen om. De voorzitter las van zijn blaadje dat de heer van Linden kon gaan spreken. Toen de voorzitter op keek mompelde hij verward oh sorry, ik geloof mevrouw van Linden. Waarop Fabiola zei: "ik zit er niet meer mee, ik ben als jongen geboren en ik ga als vrouw door het leven." Hiervan ging voor mij een enorm gevoel van vrijheid uit.

Fabiola gaf kleur aan het roze netwerk van de SP, Rood voor Roze. Niet te beroerd om flyeren, waarbij we verzekerd waren van aandacht, maar natuurlijk het meest in haar element tijdens parades, herdenkingen en demonstraties. En vanzelfsprekend was zij prominent aanwezig bij de solidariteitsbijeenkomst voor homo rechten in Riga. Dit was in Felix Meritis in mei 2009, georganiseerd door de SP samen met COC en Amnesty International. We hadden een live verbinding met de demonstranten in Riga. Zo steunden we de demonstranten en hoopten we gewelddadigheden te kunnen voorkomen. We zullen haar kleurrijke verschijning in ons hart en gedachten houden. Ik sluit af met zijn eigen woorden: "Dus mensen, strijdbaar blijven en opkomen tegen onrecht." En voor jou Fabiola: bedankt voor wat je ons allemaal gegeven hebt!

U bent hier