h

Kraken uit wanhoop over woningnood

26 februari 2013

Kraken uit wanhoop over woningnood

De SP vindt dat de gemeente niet moet optreden tegen gezinnen die uit wanhoop een gekraakte woning betrekken. Een gezin met kleine kinderen kwam in deze gure februarimaand op straat te staan en heeft daarom met hulp van krakers deze week zijn intrek genomen in een van de vele leegstaande huizen in Oud-Noord. SP-deelraadslid Frans Rein Jurrema: "Wij zijn niet blij dat er een woning gekraakt wordt voor deze mensen. Maar deze acties zijn blijkbaar nodig om te voorkomen dat jonge gezinnen dakloos worden. Kraken is tegenwoordig verboden, maar een gezin dakloos maken is pas echt misdadig."

Het gezin, waarvoor zondag een al lange tijd leegstaande woning in de Resedastraat bij Mosplein werd gekraakt, was door bureaucratische regels tussen wal en schip geraakt in zijn zoektocht naar een woning. Het leefde tot voor kort samen met de ouders van een van de gezinsleden en kon niet met hen meeverhuizen naar een benodigde aangepaste woning. Een eigen woning bleek onmogelijk te krijgen. Het gezin klopte daarom bij de Hulpdienst van de SP aan die desgevraagd doorverwees naar het Krakersspreekuur. Jurrema: "Als er geen andere mogelijkheid bestaat, begrijp ik dat een gezin ervoor kiest om dit pad in te slaan."

De SP vindt dat deze kraak een teken is dat er nog veel misstanden zijn op de woningmarkt. Jurrema: "Uit onze tellingen blijkt dat op dit moment in Amsterdam-Noord alleen zeker tachtig sociale huurwoningen al langer dan een kwartaal te koop worden aangeboden. Dat zijn tachtig woningen waar dat gezin en andere gezinnen hadden kunnen wonen. Maar hier in de Bloemenbuurt en Van der Pekbuurt staan door jarenlang getreuzel met onderhoud en renovatie nog eens zeker honderd woningen leeg, waarvan niet duidelijk is wanneer ze weer bewoond gaan worden. Dit kan niet langer zo. Dit soort misstanden hebben vroeg of laat meer kraakacties voor gezinnen in nood tot gevolg."

U bent hier