h

Leegstaande kantoren omgebouwd tot woonruimte

1 februari 2013

Leegstaande kantoren omgebouwd tot woonruimte

De SP is verheugd dat twee leegstaande kantoorpanden in Amsterdam West omgebouwd worden tot huurwoningen en studentenappartementen. Het gaat om het Tettenrodegebouw aan de Willem de Zwijgerlaan en het voormalige Achmeakantoor bij Sloterdijk. SP-raadslid Remine Alberts: "Het is goed dat de problemen van leegstand en woningnood tegelijkertijd worden aangepakt. Het is een opsteker voor de leefbaarheid van de plekken met veel leegstand en een begin van een oplossing van de woningnood."

In Amsterdam staat ruim 17% van de kantoorruimte leeg. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan woningen. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is ruim elf jaar en er is een tekort van 9000 studentenwoningen. Door dit tekort aan woonruimte zijn veel mensen genoodzaakt particulier te huren maar vanwege de schaarste zijn de huurprijzen voor die woningen vaak torenhoog. Al jarenlang roept de SP op om door het ombouwen van leegstaande kantoren tot woningen, het overschot aan kantoorruimte en het tekort aan woonruimte aan te pakken.

Als het aan de SP ligt worden op deze manier nog veel meer leegstaande kantoren geschikt gemaakt om te bewonen. Alberts: "De woningnood werkt huisjesmelkerij en exorbitante huurprijzen in de hand. Daarnaast worden veel mensen door de woningnood de stad uit verdreven. Gelukkig is er steeds meer steun voor het ombouwen van kantoren tot woonruimte en dus moet de gemeente doorgaan op deze ingeslagen weg."

U bent hier