h

Voorkom sloop historische Foelieblokken (update)

4 juli 2014

Voorkom sloop historische Foelieblokken (update)

(Oorspronkelijk bericht 21-2-2014) De SP wil dat het stadsdeel voorkomt dat de Foelieblokken in de oude Jodenbuurt gesloopt worden. Corporatie de Key wil de panden die in slechte staat zijn vervangen voor nieuwbouw, maar onlangs liet de NV Stadsherstel weten dat het nog mogelijk is de panden op te knappen. Fractievoorzitter van de SP in Centrum Nelly Duijndam: "Deze blokken staan in een buurt waar al ontzettend veel historische panden zijn verdwenen. Sloop van deze overblijfselen van de oude Jodenbuurt zou zonde zijn en geeft bovendien het foute signaal af dat het prima is dat men de woningen zo lang heeft laten staan verkrotten."

Onlangs sloegen monumentenzorgers van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) alarm over de geplande sloop van de Foelieblokken. Het gaat om twee blokken in de Foeliedwarsstraat en de Rapenburgerstraat die door jarenlang achterstallig onderhoud in zeer slechte staat verkeren. De panden staan geregistreerd als 'orde 2' wat betekent dat ze een 'behoudenswaardige' status hebben en later kunnen worden opgewaardeerd tot monument. Ondanks de slechte staat ziet Stadsherstel brood in de panden.

Wat de SP betreft worden de panden daarom niet gesloopt. Duijndam: "Als het mogelijk is dat de panden worden opgeknapt moet het stadsdeel sloop voorkomen. Daarnaast snap ik niet dat het stadsdeel niet eerder ingegrepen heeft tegen de verkrotting van deze panden en waarom het zo ver heeft moeten komen dat er nu over sloop wordt gepraat." De SP heeft hierover het stadsdeelbestuur om opheldering gevraagd.

Update 3 juli 2014

Onlangs werd bekend dat de Foeliepanden zijn gered van de sloophamer. Stadsherstel gaat de panden opknappen waardoor ze kunnen blijven staan. SP-fractievoorzitter in stadsdeel Centrum is blij met dit nieuws: “Het zijn historische panden, en als ze gesloopt waren, zouden we ze voor goed zijn kwijt geweest. Het mooie is ook nog eens dat Stadsherstel met de buurt gaat praten over de te renoveren panden. Mooi dat we dit voor de buurt en de stad dus kunnen behouden.”

U bent hier