h

Medewerking aan schuldsanering door corporaties en Nuon

25 maart 2013

Medewerking aan schuldsanering door corporaties en Nuon

Vrijdag 22 maart meldde het Parool dat wethouder Ossel heeft moeten constateren dat de woningcorporaties Ymere, Stadgenoot en Rochdale en energiemaatschappij Nuon onvoldoende meewerken aan schuldsanering.

Over het algemeen gaan deze organisaties niet akkoord gaan met finale kwijting van de huurschuld. Wethouder Ossel baseerde zich daarbij op cijfers van de GKA (gemeentelijke kredietbank). Genoemde partijen, door het Parool naar hun reactie gevraagd, herkenden zich hier niet in. Volgens hen was eerder de gemeente schuldig omdat de Dienst Werk en Inkomen (DWI) al enige tijd niet meer de huurtermijn inhield op de uitkering, waardoor het aantal huurschulden was opgelopen.

1. Hoe vaak hebben de in het Parool genoemde schuldeisers in het afgelopen jaar finale kwijting geweigerd? Was dat meer of minder dan in de jaren ervoor en was dit minder vaak dan andere schuldeisers? Kunt u uw antwoord toelichten?
2. Wat betekent een en ander precies voor de schuldenaar, als partijen weigeren mee te werken?
3. Volgens het Parool waren het aantal huisuitzettingen het afgelopen jaar niet toegenomen. Klopt dat? Kunt u uw antwoord toelichten?
4. Volgens de in het artikel genoemde corporaties hebben zij door huurders die achter zijn met het betalen van de huurpenningen, door te geleiden naar de schuldhulpverlening huisuitzettingen weten te voorkomen. Klopt dat? Kunt u uw antwoord toelichten?
5. Zijn de cijfers van de GKA openbaar?
6. DWI is vanwege bezuinigingen gestopt met het inhouden van de huurtermijn op de uitkering. Is deze maatregel al gevalueerd? Zo ja, wat was de conclusie? Zo nee, wanneer komt er een eerste evaluatie?
7. Volgens de corporaties is het aantal huurschulden, sinds het niet meer inhouden van de termijn door DWI, opgelopen. Wat is hierop uw reactie?
8. DWI is met ingang van dit jaar ook gestopt met het inhouden op de uitkering van de premie ziektekostenverzekering. Wordt deze maatregel gemonitord? Zo ja, wat is de stand van zaken op dit ogenblik (meer/minder schulden dan in 2012). Zo nee, gaat u dat nog doen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Maureen van der Pligt

U bent hier