h

Onderzoek of Amsterdams Woningbedrijf mogelijk is

5 maart 2013

Onderzoek of Amsterdams Woningbedrijf mogelijk is

De SP wil dat de gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om een eigen woningbedrijf te starten. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "In Amsterdam is een groot tekort aan betaalbare woningen. Als bestaande woningcorporaties niet kunnen of willen bouwen moet iemand anders het doen. Laten we zo snel mogelijk onderzoeken of de gemeente een eigen Woningbedrijf kan beginnen om de Amsterdammers een dak boven het hoofd te bieden."

Afgelopen maand werd bekend dat de bouw van woningen bijna volledig is gestopt. Bestaande plannen worden helemaal afgeblazen of de sociale huurwoningen worden niet gebouwd. Volgens de SP is er een grote behoefte aan betaalbare woningen. Ivens: "De wachtlijst voor een sociale huurwoning is gemiddeld 12 jaar in Amsterdam. Daarnaast zijn er haast geen woningen met een huur tot 1000 euro te vinden in de stad. Er moet juist meer gebouwd gaan worden om deze problemen het hoofd te bieden. Als de ontwikkelaars en de corporaties het niet doen moet de stad het maar zelf gaan doen."

De gemeente Assen heeft aangekondigd zelf huurhuizen te gaan bouwen om de woningmarkt weer vlot te trekken. Ivens: "Als de gemeente Assen zelfstandig goedkope huurhuizen kan bouwen zou dat in Amsterdam toch ook moeten kunnen. Wij willen dat de gemeente deze mogelijkheid snel gaat onderzoeken zodat we meteen aan de slag kunnen als blijkt dat het mogelijk is."

U bent hier