h

Zorg voor voldoende opvangplekken daklozen

13 maart 2013

Zorg voor voldoende opvangplekken daklozen

De SP wil dat er over de stad verspreid voldoende opvangplekken zijn voor dak- en thuislozen. Daarom steunt de SP de oproep van daklozen uit opvanglocatie De Haven nabij Centraal Sation om sluiting van die locatie voorkomen. Zij boden daartoe handtekeningen en brieven aan het stadsbestuur aan. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Het moet voorkomen worden dat daklozen de dupe worden van de gemeentelijke bezuinigingen. Voldoende en gespreid aanbod van opvangplekken voorkomt dat mensen op straat belanden en dat de buurt daar problemen van ondervindt."

Het stadsbestuur kondigde in de zomer van 2012 aan vanwege een tekort op de gemeentebegroting een aantal opvanglocaties voor dak en thuislozen te gaan sluiten. Mensen die nu gebruik maken van een aantal opvanglocaties in de binnenstad zoals De Kloof aan de Kloveniersburgwal of De Haven aan het begin van de Spuistraat, zouden elders moeten worden opgevangen. De SP stemde hiertegen omdat het belangrijk is dat er voldoende opvangplekken zijn voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Bovendien is de kans groot is dat op de plekken waar opvanglocaties verdwijnen, het op straat weer onrustiger wordt.

Helaas gaf het stadsbestuur in de gemeenteraadsvergadering van woensdagmiddag aan gewoon door te willen gaan met de sluitingsplannen. Van der Pligt: "Dat is ontzettend onverstandig. Pas over vier weken wordt besproken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen die nu al zijn doorgevoerd. Wij willen dat het stadsbestuur voor die tijd geen onherroeppelijke stappen onderneemt. Het is jammer dat het stadsbestuur doorgaat met haar bezuinigingsdrift als het gaat om kwetsbare Amsterdammers."

U bent hier