h

Extra straf bij diefstal rijbewijs verdwijnt

15 april 2013

Extra straf bij diefstal rijbewijs verdwijnt

Na vijf jaar wordt er een voorstel van de SP uitgevoerd om mensen na diefstal van een identiteitsbewijs of rijbewijs niet nog eens extra te straffen bij het gemeenteloket. Mensen die hun paspoort of rijbewijs kwijt zijn moeten nu nog vermissingskosten betalen bovenop de aanschafprijs voor een nieuw exemplaar. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Voor mensen die onzorgvuldig hiermee omgaan valt daar nog wat voor te zeggen, maar om slachtoffers van een misdrijf nog eens extra op kosten te jagen is ongepast. Gelukkig ziet de burgemeester dat nu ook in."

Nadat aanvankelijk een meerderheid van de gemeenteraad het SP-voorstel niet steunde, kwam er in 2010 onverwacht hulp vanuit Den Haag. De minister wil een einde maken aan de vermissingskosten na diefstal van het paspoort. Voor de rijbewijzen bleef de straf echter nog wel staan. Onlangs verzocht de SP dan ook opnieuw om ook van deze straf af te komen. Burgemeester van der Laan gaf deze week opeens aan dat hij bij de regering gaat vragen om de vermissingskosten bij diefstal ook voor rijbewijzen te schrappen. En hij gaat onderzoeken, omdat de wetwijziging nog jaren kan duren, of de gemeente dit daarvoor al kan bekostigen.

 

Ivens is verheugd over dit resultaat. "Lang is gevreesd dat het afschaffen van deze vermissingskosten tot valse aangiften zal leiden. Maar dat is strafbaar. Nu kiezen mensen er soms voor om geen aangifte te doen maar hun rijbewijs als vermist op te geven. Aangifte doen is meer werk en de kosten zijn even hoog. Een heleboel misdrijven blijven zo echter verborgen voor de politie en het is gewoon gnant om van mensen die net iets vervelends is overkomen extra geld te vragen. Daar komt nu hopelijk snel een einde aan. Na vijf jaar hoop ik toch echt dat de vaart er nu inkomt!"

U bent hier