h

Meer haast milieumaatregelen nodig

2 april 2013

Meer haast milieumaatregelen nodig

De SP wil dat er meer haast wordt gemaakt met maatregelen om de luchtkwaliteit in het centrum te verbeteren. Dat is nodig voor een gezondere binnenstad waar momenteel de EU-normen voor de luchtkwaliteit worden overschreden. Fractievoorzitter van de SP in Centrum Nelly Duijndam: "Het stadsbestuur heeft allerlei goede plannen maar helaas zit er weinig vaart achter. Wij willen dat het stadsdeel de ernst van de zaak gaat inzien en roepen het stadsdeel op snel te beginnen met het uitvoeren van maatregelen."

Momenteel voldoet Amsterdam niet aan de EU-normen voor de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. De lucht is dus niet schoon genoeg en vormt daarmee een risico voor de volksgezondheid. Door de slechte lucht leven mensen korter en voor mensen met longproblemen is de vuile lucht funest. Er dreigt vanuit de EU een forse boete te komen als deze situatie niet verbetert voor 2015.

Volgens de SP laat het stadsdeelbestuur de zaak te veel op zijn beloop. Duijndam: "De laatste jaren neemt het autogebruik in het centrum van Amsterdam weliswaar af, maar het aantal sightseeingbussen, bestelwagens, scooters en vaartuigen is toegenomen en zorgt voor veel luchtverontreiniging in het centrum. Het stadsdeelbestuur zegt te kiezen voor de weg van de geleidelijkheid maar op die manier schieten we niet op. De lucht blijft dan ongezond en als we in 2015 niet voldoen aan de Europese norm zullen we wel de boete moeten betalen. We hadden van een GroenLinks wethouder meer ambitie verwacht om de lucht schoon te krijgen."

Een aanvullend plan van de SP om de vervuilende sightseeingbussen, die de hele dag rondjes rijden in het centrum te vergroenen, vond geen gehoor bij het stadsdeel. Een voorstel om meer meetpunten te plaatsen, die via een display of app af te lezen zijn, werd wel aangenomen.

U bent hier