h

Betaald parkeren waar nodig en op zaterdagochtend vrij

17 mei 2013

Betaald parkeren waar nodig en op zaterdagochtend vrij

"Betaald parkeren is geen melkkoe en dat zal het ook niet worden in Amsterdam-Noord." Dat zegt SP-fractievoorzitter Daniël Peters over de aanstaande uitbreiding van betaald parkeren in het stadsdeel. Met die uitbreiding maakt Noord - in tegenstelling tot sommige andere stadsdelen - geen 'winst voor de stadsdeelkas'. De opbrengst wordt ingezet om waar nodig blauwe zones te financieren n iets bijzonders te doen: het terugdraaien van betaald parkeren op Buikslotermeerplein op zaterdagochtend.

"Op zaterdagochtend boodschappenochtend kun je vanaf januari bij alle winkelcentra van Noord gratis parkeren. Vooral voor de markt en de winkels op Buikslotermeerplein is dat volgens ons een zeer gewenste economische stimuleringsmaatregel", aldus Peters. Daarmee wil hij zeker niet voorbijgaan aan het chagrijn dat in Noord bestaat over de invoering van betaald parkeren in de rest van de week op Bezaanjachtplein, Waterlandplein en de NDSM-werf. "Niemand wil betaald parkeren in ons stadsdeel. Maar nieuwe winkelcentra gaan tegenwoordig, ook door ruimtegebrek, steeds vaker vergezeld van een parkeergarage en die kosten geld, net als de blauwe zones die we in grote gebieden van Noord nog houden. En de SP wil geen geld in parkeergarages en parkeermaatregelen steken dat ook naar bibliotheken, speeltuinen en buurthuizen kan."

Peters beseft dat de SP in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat betaald parkeren buiten Buikslotermeerplein niet mocht worden uitgebreid in het stadsdeel. "De VVD won de verkiezingen, maar wilde geen bestuursverantwoordelijkheid hierom. De SP nam wel verantwoordelijkheid en daarmee bewust het risico dat we deze zure beslissing zouden moeten nemen", zegt de fractievoorzitter. "Maar we houden het betaald parkeren zo klein mogelijk en Noord blijft veruit de goedkoopste met 1,30 euro per uur en parkeervergunningen van 50 euro voor twee jaar."

U bent hier