h

Geen plotselinge muur in achtertuin

27 mei 2013

Geen plotselinge muur in achtertuin

De SP wil dat stadsdeel Oost gaat uitzoeken of de muur in de tuin van de Dubbeltjespanden voldoet aan alle voorschriften. De muur werd geplaatst zonder dat bewoners op de hoogte waren, en voldoet mogelijk niet aan de voorwaarden uit de vergunning. SP-deelraadslid in Oost Tiers Bakker: "De manier waarop de bewoners worden genegeerd is natuurlijk niet netjes. Maar als bovendien blijkt dat de muur daar niet mag staan, moet het stadsdeel optreden."

Vlakbij het Oosterpark en de Mauritskade staan de zogenoemde Dubbeltjespanden, vernoemd naar de lage huur die de armlastige bewoners hier in vroegere tijden betaalden. De afgelopen jaren zijn de panden die in de loop van de jaren waren vervallen waren, weer in oude luister hersteld. Zonder dat bewoners bij de plannen betrokken zijn geweest werd er vorige week een grijze betonnen muur pal aan de achtertuintjes van de huizen neergezet.

De muur voldoet mogelijk niet aan de regels van de welstandscommissie die waakt over het straatbeeld van Amsterdam. Bovendien moet de ruimte achter de muur straks vol worden gestort met zand waar vrachtverkeer over moet gaan rijden en het is de vraag of dat geen problemen oplevert voor de huizen die aan de muur liggen. Bakker: "Een inspecteur van het stadsdeel moet controleren of de muur terecht is neergezet. Maar als er zulke voor bewoners ingrijpende bouwprojecten zijn, moeten de bewoners daar vr de bouw bij worden betrokken. Zij zitten immers met de gevolgen ervan. De bewoners staan nu met de rug tegen de muur en dat moet in het vervolg voorkomen worden."

AT5 maakte een filmpje over dit onderwerp.

U bent hier