h

Maandelijks 93 euro extra huur in Zuidoost

28 mei 2013

Maandelijks 93 euro extra huur in Zuidoost

De huurders in Zuidoost betalen over 4 jaar gemiddeld 93 per maand extra aan huur. Dat bleek uit de berekeningen die huurder konden laten doen bij de kraam van de SP afgelopen weekend op de maandelijkse braderie in de Amsterdamse Poort. Met een speciale rekenmachine konden mensen bij de aanwezige SP’ers uitrekenen hoeveel Blokbelasting zij de komende jaren moeten betalen. Mede door het prachtige weer waren veel mensen eropuit getrokken om de braderie te bezoeken. Velen van hen hebben hun huurverhoging door de SP laten berekenen.

Afhankelijk van het inkomen gaan huurders 1,5 tot 4,5 procent extra huur betalen bovenop de inflatie, gebaseerd op het inkomen van 2011. Deze huurverhoging komt voornamelijk terecht bij de laagste inkomens: van de 180 miljoen euro die de Amsterdamse huurders gezamenlijk over vier jaar betalen aan Blokbelasting komt 110 miljoen euro op het bordje van de laagste inkomensgroep.

Deze Blokbelasting is ingevoerd door VVD- minister Blok. Deze minister legt de woningcorporaties een belasting van 1.7 miljard op, die zij op hun buurt weer doorrekenen aan de huurders als een huurverhoging. Dit betekent dat de huurders flink geraakt worden.

Op de braderie in Zuidoost heeft de SP berekend hoeveel mensen binnen vier jaar tijd aan Blokbelasting gaan betalen. De bedragen liepen uiteen van 767,- tot 2938,-. Het gemiddelde aan Blokbelasting dat de SP heeft gemeten is 1199,- over vier jaar.

Het spreekt voor zich dat de mensen die de SP daar sprak schrokken van deze bedragen. Vooral mensen die in 2012 iets minder waren gaan verdienen of hun baan waren kwijtgeraakt voelden zich benadeeld. Zij zijn vaak niet op de hoogte van het feit dat zij bezwaar kunnen maken tegen de extra huurverhogingen. Het zonnige weer en de koopjes op de braderie boden hen een schrale troost.

U bent hier