h

Stop samenwerking met Cordaan na gouden handdruk (Update)

31 mei 2013

Stop samenwerking met Cordaan na gouden handdruk (Update)

De SP vindt het onacceptabel dat een vertrekkend directeur bij zorginstelling Cordaan een gouden handdruk heeft gekregen van drie ton. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Cordaan heeft begin dit jaar veel thuiszorgmedewerkers ontslagen omdat er geen geld meer is om ze in dienst te houden. Dan mag de gemeente niet toestaan dat een lid van de directie die vertrekt zoveel geld meekrijgt. Dat is onbehoorlijk omgaan met gemeenschapsgeld. Wij vinden dat het stadsbestuur geen zaken meer moet doen met zorgaanbieders die zo met zorggeld omgaan."

Honderden thuiszorgmedewerkers van Cordaan hebben onlangs te horen gekregen dat ze hun baan zijn kwijtgeraakt omdat de zorginstelling de bezuinigingen van het Rijk anders niet op kon vangen. Ivens: "Maar nu blijkt er wel geld te zijn voor een gouden handdruk. Geld dat Cordaan hoort te besteden aan thuiszorg. Meneer Verwey, de betreffende directeur, had bij vertrek al een nieuwe baan. Helaas zitten de meeste ontslagen thuiszorgmedewerkers niet in zo’n luxepositie."

De meeste van de ontslagen thuiszorgmedewerkers zouden dit jaar recht hebben gehad op een vast contract. Zij zijn destijds door Cordaan overgenomen van Amsterdam Thuiszorg dat failliet dreigde te gaan. Bij die overname heeft werd toegezegd dat de medewerkers met behoud van arbeidsvoorwaarden over zouden gaan. Ivens: "In plaats daarvan zet Cordaan hen nu op straat en verliezen zorgbehoevende Amsterdammers hun trouwe medewerker. De bestuurders blijken vooral goed voor zichzelf te zorgen. Met zo'n zorginstelling zou Amsterdam geen zaken moeten willen doen."

Update: Het stadsbestuur is het met de SP eens en gaat Cordaan aanspreken op de forse ontslagvergoeding.

U bent hier