h

"Ziek" op je verjaardag

10 mei 2013

"Ziek" op je verjaardag

Onlangs was ik op bezoek bij de Slootermeerschool en ik sprak daar met de leerkrachten over wat opgroeien in armoede betekent voor een kind. Ze vertelden me het volgende.

In de buurt van de Slootermeerschool is veel armoede. Je kunt aan de kleding van de kinderen zien dat ze in armoede leven. Hun kleding is vaak te groot, zodat de kinderen erin kunnen groeien. Of kleren zijn juist allemaal te klein omdat er geen geld voor nieuwe kleding is.

De leerkrachten valt het ook op dat sommige kinderen die in armoede leven geen drinken hebben in de pauze en dat ze een broodje met alleen boter of oud brood mee naar school meekrijgen. Maar het is soms ook zo dat een kind dat altijd een broodje met alleen boter meekrijgt, niets anders zou willen, omdat het kind gewend is aan dat broodje met boter.

Als de kinderen jarig zijn melden de ouders meestal de kinderen af, omdat een tractatie de ouders te veel kost. Of dan delen ze rozijntjes uit en anders een grote zak chips die ze dan onderverdelen bij de kinderen, zodat het niet zo opvalt dat de ouders in armoede leven.

Rabia Sarikaya

U bent hier