h

Zorg voor opvang bewoners Vluchtkerk

31 mei 2013

Zorg voor opvang bewoners Vluchtkerk

De SP wil dat de gemeente regelt dat er een opvangplek komt voor de bewoners van de Vluchtkerk. Op die plek moeten de bewoners de gesprekken en vervolgprocedures over hun verblijf ofwel terugkeer kunnen afwachten. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Opnieuw dreigen deze mensen op straat te belanden. Dat is inhumaan en wij willen dat dat voorkomen wordt."

In maart werd in Amsterdam gedemonstreerd voor een humaan asielbeleid

Vandaag om 14:00 moeten alle asielzoekers die verblijven in de Sint Jozefkerk in Bos en Lommer het pand hebben verlaten. De asielzoekers verbleven in de kerk omdat ze niet kunnen of willen worden uitgezet naar het land van herkomst en geen recht hebben op opvang. Vaak is de situatie in het thuisland nog niet veilig of kunnen papieren voor terugkeer niet in orde worden gemaakt.

Twee maanden geleden had burgemeester Van der Laan de asielzoekers opgeroepen individueel in gesprek te gaan met instanties over hun verblijf. Op die manier zou er voor alle asielzoekers persoonlijk een oplossing moeten worden gevonden. De bewoners hebben aan de oproep gehoor gegeven, en de gesprekken en vervolgstappen zijn momenteel in volle gang. In plaats van een alternatief onderkomen te regelen nu de asielzoekers meewerken met de burgemeester, geeft de gemeente de bewoners van de vluchtkerk 225 per persoon mee om zelf hun zaakjes te regelen.

De SP begrijpt niet dat juist nu de bewoners doen wat de burgemeester wil, er geen opvangplek wordt geregeld. Ivens: "Een groep van meer dan 100 mensen belandt vandaag op straat. De bewoners voeren gesprekken over hun situatie maar veelal zijn ze de dupe van het slechte beleid van onze VVD-PvdA regering. Wat ons betreft mag de burgemeester de randen van de wet opzoeken om deze mensen te helpen een onderdak te vinden. Er moet voorkomen worden dat deze mensen op de straten van Amsterdam belanden omdat onze regering in Den Haag erin faalt om het asielbeleid menswaardig te organiseren."

U bent hier