h

Gezamenlijk plan noodzakelijk voor verplaatsing Mosveldmarkt

3 juni 2013

Gezamenlijk plan noodzakelijk voor verplaatsing Mosveldmarkt

Alleen met een gedegen plan van aanpak, gezamenlijk opgesteld en gesteund door stadsdeel en marktkooplui, kan een markt in de Van der Pekstraat succesvol worden. Dat zei SP-deelraadslid Frans Rein Jurrema deze week in het debat over de bouw van een winkelcentrum op het Mosveld en de verplaatsing van de daar gevestigde markt. Het voorstel van de SP voor het plan van aanpak inclusief financiering werd door een meerderheid van de deelraad gesteund.

De SP is voor verplaatsing van de markt omdat dit ruimte schept voor de noodzakelijke verbetering van dit deel van Oud-Noord: de bouw van een nieuw winkelcentrum met woningen op het Mosveld. Jurrema: "Oud Noord verloedert al heel lang, de situatie wordt steeds kritischer. Al vele jaren probeert de SP renovatie en onderhoud van de buurt op gang te krijgen. Er lag een paar jaar geleden een goed en breed gedragen plan, maar dat is door de crisis niet doorgegaan. Het huidige plan is niet het beste dat te bedenken is voor de buurt, maar als we dit niet doen, gebeurt er de komende tien jaar zeker niets met het gebied. Dat is voor ons onacceptabel."

Om te kunnen bouwen op het Mosveld moet de markt voor zeker 2,5 jaar verplaatst worden naar de Van der Pekstraat. Het stadsdeelbestuur kiest echter voor een permanente vestiging van de markt in die straat, want dan mag er ook genvesteerd worden in herprofilering van de Van der Pek. Jurrema: "Ook de SP weet dat niet te garanderen is dat de markt succesvol wordt in die straat, maar je moet voorkomen dat de marktkooplui 2,5 jaar in 'overlevingsstand' de Van der Pekstraat in gaan. Dan blijft er ons inziens uiteindelijk geen markt meer over. Wij zijn het met het bestuur eens dat het een veel beter idee is om van de nood juist een deugd te maken en te proberen de markt in de van der Pekstraat tot een succes te maken. Om de marktkooplui daarbij te ondersteunen hebben wij de wethouder gevraagd in overleg met hen een plan van aanpak voor de toekomstige ontwikkeling en modernisering van de markt te maken. Daar hoort ook een kostenplaatje bij. Als er zo'n plan komt, kan de markt een echt succes worden in de Van der Pekstraat."

U bent hier