h

Huurexplosie bezoekers Buikslotermeerplein: 116 euro per maand

13 juni 2013

Huurexplosie bezoekers Buikslotermeerplein: 116 euro per maand

Afgelopen week stond de SP in stadsdeel Noord op de markt met een kraam om voor bezoekers uit te rekenen hoeveel huurverhoging zij de komende jaren zullen betalen. Gemiddeld betalen de bezoekers over vier jaar inclusief inflatie 116 euro per maand extra aan huur. Van een gemiddelde huur van 562 euro nu, explodeert de huur naar 678 euro over vier jaar.

Vanwege de huurplannen van minister Blok gaan huurders vanaf juli meer huur betalen. Elk jaar zullen de huren weer extra stijgen bovenop de inflatie. Het geld dat de huurders extra moeten betalen wordt via de corporaties rechtstreeks doorgesluisd naar de staatskas en vormt daarmee een extra belastingheffing voor huurders. De SP vindt het oneerlijk dat op deze manier alleen huurders worden gepakt, terwijl deze groep voor een groot deel bestaat uit mensen met een laag inkomen.

Daarom heeft de SP voorstellen gedaan om de extra belasting voor huurders af te schaffen en in plaats daarvan de corporaties te verplichten tot het doen van investeringen. Op die manier wordt de bouw weer aangezwengeld, krijgt de economie een oppepper en kan worden voorkomen dat het tekort aan woningen verder toeneemt.

Bent u benieuwd hoeveel uw huur de komende jaren oploopt? Doe de berekening.

U bent hier