h

Red de bomen in het Oosterpark

5 juni 2013

Red de bomen in het Oosterpark

De SP wil dat enkele tientallen grote, beeldbepalende eiken en kastanjebomen uit het Oosterpark gered worden van de kettingzaag. Daarover werd dinsdagavond stadsdeelwethouder ztok (GroenLinks) over aan de tand gevoeld. Volgens SP-deelraadslid Ritsema zijn er veel argumenten om de eiken- en kastanjebomen te laten staan: "Deze bomen zijn kerngezond, ze filteren schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof uit te lucht en zorgen voor schaduw op een deel van het grasveld bij het pierenbadje waar zomers veel inwoners van Oost komen recreëren."

Het enige argument dat het stadsdeel aanvoert voor de kap van de bomen is dat ze niet passen in het nieuwe 'romantische' ontwerp in Engelse landschapssstijl dat door Buro Sant en Co in opdracht van het stadsdeel is gemaakt. Ritsema: "Een kulargument. Want veel mensen zullen het echt een stuk romantischer vinden om onder een mooie eikenboom te zitten dan op een kaalgekapte vlakte."

De SP kreeg met haar pleidooi bijval van de fracties van GroenLinks en D66. ztok zei daarop toe dat ze de voorgenomen kap opnieuw gaat bekijken. Harde toezeggingen dat de bomen –waarvan sommigen meer dan 50 jaar oud zijn- zullen blijven staan, deed de wethouder echter niet en voorlopig staat de kapvergunning nog overeind. De SP roept de inwoners van Amsterdam Oost en andere liefhebbers van het Oosterpark op massaal van mogelijkheid gebruik te maken om bezwaar in te dienen tegen de kap van de mooie bomen. Dat kan tot half juli via de website van het stadsdeel.

Overigens wil het stadsdeel naast de beeldbepalende grote bomen ook nog een aantal kleinere bomen kappen. Tegen dat laatste heeft de SP geen bezwaar. Het gaat dan om kleinere bomen die vaak spontaan (als "zaailing") zijn opgekomen, in de weg staan, of de groei van andere, meer waardevolle bomen belemmeren. Ook staan er zieke bomen op de kaplijst. Ritsema: "Voor het park is het juist goed als deze bomen gekapt worden. Wij zullen het stadsdeel daarbij wel houden aan de regel dat er voor elke gekapte boom elders in het stadsdeel een boom moet worden teruggeplaatst."

U bent hier