h

Alleenstaande ouders niet korten

2 juli 2013

Alleenstaande ouders niet korten

De SP vindt dat Amsterdam alleenstaande ouders met een uitkering en een inwonend studerend kind van 18 niet moet korten op hun toeslag. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Zo staat het ook in de wet Werk en Bijstand. Die toeslag is niet voor niets in het leven geroepen: een alleenstaande ouder (voor de wet nu een alleenstaande) moet via die toeslag verzekerd blijven van de hoogte van een 'alleenstaande ouder' uitkering, dus 70% van het wettelijk minimumloon, onafhankelijk van de inkomsten van het kind. Amsterdam lapt die wet aan zijn laars waardoor alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering financieel in grote problemen komen. Amsterdam jaagt deze mensen de armoede in, in plaats van dat de armoede waarin zij dreigen te geraken, bestreden wordt."

Per 1 januari 2010 is in de wet Werk en Bijstand vastgelegd (artikel 25, lid 1 WWB) dat alleenstaande ouders zodra het jongste studerende kind 18 jaar wordt een toeslag krijgen. De zogenaamde noodzakelijke kosten van bestaan kunnen niet met deze studerende kinderen worden gedeeld. In Amsterdam echter wordt op de uitkering van de alleenstaande ouder met een inwonend studerend kind van 18 jaar een percentage ingehouden als de inkomsten van het kind boven de 618,29 euro uitkomen. Van der Pligt: "Amsterdam is van mening dat een inwonend kind met een inkomen dat hoger is dan die 618 euro, dat meer moet delen met de ouder. Maar de bedoeling van de wet is juist deze ouders financieel te ondersteunen en ervoor te zorgen dat via de toeslag bovenop de alleenstaandenuitkering, het inkomen van de ouder voorlopig op peil blijft, aangezien het totaalinkomen van de ouder vanaf dat moment vanwege het stoppen van kinderbijslag en ouderkorting al enorm keldert."

Al enige tijd is bekend dat alleenstaande ouders met een laag inkomen meer kans lopen met hun inkomen onder de armoedegrens te geraken. Ook hebben zij minder mogelijkheden, zich uit deze penibele financiëe situatie omhoog te werken. Van der Pligt: "In plaats van dat Amsterdam ervoor zorgt dat deze groep zoveel mogelijk ondersteund wordt, kiest Amsterdam ervoor hun toch al lage inkomen nog verder naar beneden te brengen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van het Amsterdamse armoedebestrijdingsbeleid? Deze Amsterdamse praktijk moet stoppen."

U bent hier