h

Laat IJburgse ondernemers hun eigen markt organiseren (Update)

31 juli 2013

Laat IJburgse ondernemers hun eigen markt organiseren (Update)

(Oorspronkelijk bericht 6-9-2012) De SP wil de plannen van het stadsdeelbestuur in Oost voor een grootschalige markt op het Joris Ivensplein op IJburg van tafel hebben. SP-deelraadslid in Oost Tiers Bakker: "Wij stellen dit voor omdat we vinden dat eerst de winkeliers zelf de kans moeten krijgen om een markt op te zetten op dit plein. Nu laat het stadsdeel de markt over aan een grote exploitant waardoor IJburgse winkeliers mogelijk verder in de knel komen. Ik snap niet waarom het stadsdeel zo slecht naar de winkeliers luistert, terwijl die vol zitten met goede ideen voor een markt in IJburg. Geef vertrouwen in deze ondernemers."

Sinds een tijdje zijn het stadsdeel en een marktexploitant in gesprek om een grote markt op te zetten op het Joris Ivensplein. De plannen die het stadsdeelbestuur heeft vastgesteld hebben het over een grote markt met 40 tot 60 kramen. De winkeliers zijn niet te spreken over de plannen die er nu voorliggen en hebben het idee dat er nauwelijks naar hun wordt geluisterd door het stadsdeel. Zij maken zich zorgen over hun toekomst nu de groei van IJburg al tijden tegenvalt en de economie zich in zwaar weer bevindt.

De SP juicht het toe dat er een markt op IJburg komt. Maar deze markt moet de ondernemers op IJburg helpen in plaats van in de problemen brengen. Bakker: "Het zou zonde zijn als deze markt de ondernemers, die het al jaren moeilijk hebben, weg concurreert. Laat de huidige ondernemers het in ieder geval eerst zelf proberen. Wij zullen tijdens de eerstkomende raadsvergadering voorstellen om dit besluit van het bestuur naar de prullenbak te verwijzen."

Update 31-7-2013
Na bijna een jaarlang van juridisch touwtrekken tussen de commercile marktexploitant en de winkeliers van IJburg, zijn de winkeliers in het gelijk gesteld. De marktexploitant moet stoppen met de markt op het Joris Ivensplein. Wat de SP betreft gaat het stadsdeelbestuur direct om de tafel met de winkeliers van IJburg zodat zij zelf de markt kunnen gaan organiseren. Bakker: "Het is spijtig dat het een jaar heeft geduurd, maar het is goed nieuws dat er een einde komt aan de situatie waarin winkeliers en markt elkaar kapot concurreerden. Dit maakt de weg vrij voor een markt die een oppepper kan zijn voor zowel de bewoners als de winkeliers op IJburg."

U bent hier