h

Lunch voor dwangarbeiders op de Laarderhoogteweg

4 juli 2013

Lunch voor dwangarbeiders op de Laarderhoogteweg

Het actiecomité Dwangarbeid Nee heeft woensdag een lunch aangeboden aan de werkers van het Praktijkcentrum van het DWI op de Laarderhoogte weg in Zuidoost. Het comité is een samenwerkingsverband van o.a. de Bijstandsbond, de SP en FNV Bondgenoten. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "We hebben een enquête gehouden onder de mensen die hier 32 uur per week moeten werken met behoud van uitkering. Het werk dat zij doen, leidt in de praktijk niet tot het verkrijgen van een betaalde baan. Ze krijgen geen ondersteuning of zelfs maar vrije tijd om te solliciteren. Ook mochten zij aanvankelijk niet in de lunchpauze naar buiten. Doordat wij ons hiermee zijn gaan bemoeien is dat nu veranderd. Dat willen we vandaag met hen vieren."

 

Uit de enquête bleek dat de meerderheid van de mensen het werken met behoud van uitkering als zeer negatief ervaart. Het voegt niks positiefs toe aan hun positie op de arbeidsmarkt, integendeel zelfs. Hun niet-commerciële activiteiten bestaan uit het poetsen van schoenen van hun collega's en werkmeesters, het strijken van werkkleding, het lakken en schuren van losse plankjes en nog veel meer onproductief werk. Maar ook wordt er onbetaald commercieel werk verricht. Mensen bleken zonder vergoeding te zijn ingezet ter vervanging van betaald schoonmaakpersoneel dat met vakantie was. Ook mocht iemand, zogenaamd op proef en onbetaald, normaal werk doen in de bouw. Na drie maanden was de proef voorbij, maar de betaalde aanstelling die in het vooruitzicht was gesteld ging niet door. Vervolgens werd een collega, weer onbetaald, op dat reguliere werk gezet, met dezelfde belofte van betaald werk in het vooruitzicht en met hetzelfde resultaat.

Voor het werken met behoud van uitkering krijgen betrokkenen een trajectvergoeding van twintig euro in de maand. Dit kan verdubbeld worden als de reisafstand meer dan één zone is. Voor veel mensen is dit te weinig om zelfs maar hun reiskosten van te kunnen betalen. Bovendien wordt deze twintig of veertig euro niet zomaar aan iedereen toegekend. Daar moet je zelf achteraan. Ook is er onvoldoende financiële regeling voor kinderopvang. Mensen die verplicht zijn te werken met behoud van uitkering, gaan er hierdoor zelfs in inkomen op achteruit. Bovendien krijgen zij bij het minste of geringste een strafkorting op hun uitkering. Van der Pligt: "De SP wil, samen met de andere deelnemers aan het comité, dat er zo snel mogelijk een einde komt aan deze dwangarbeid, slechte behandeling, gebrek aan respect en verplicht werken zonder loon en zonder uitzicht op een betaalde baan."

U bent hier